WikiLeaks | China cere SUA "să înceteze atacurile cibernetice"

  • 09 Martie 2017 15:34
WikiLeaks | China cere SUA

China a cerut joi SUA să "înceteze atacurile cibernetice" după dezvăluirea făcută de site-ul WikiLeaks privind un presupus program de piratare a dispozitivelor electronice de către Agenția Centrală de Informații (CIA), scrie Agerpres.

Potrivit unor documente publicate marți de WikiLeaks, CIA a elaborat peste o mie de programe tip malware: viruși informatici, troieni și alte software-uri care permit să se preia controlul asupra unor aparate electronice (smartphone-uri, televizoare sau chiar mașini) pentru a-i spiona pe utilizatori.

Aceste programe informatice ar avea ca țintă în special iPhone-urile, sisteme care funcționează cu sistemul de operare Android (creat de Google), dispozitive produse de Microsoft și televizoarele inteligente produse de Samsung, în încercarea de a le transforma în instrumente de supraveghere a persoanelor care le utilizează, conform WikiLeaks.

"Suntem îngrijorați de aceste informații. China se opune oricărei forme de atac informatic", a declarat joi purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Geng Shuang, în cursul unei conferințe de presă.

"Cerem SUA să înceteze ascultările, supravegherea, spionajul și atacurile cibernetice care vizează China și celelalte țări", a adăugat Geng Shuang.

WikiLeaks susține că, prin faptul că a reușit să exploateze vulnerabilități ale telefoanelor inteligente, CIA poate ocoli procedurile de criptare a mesajelor oferite de aplicații de mesagerie precum WhatsApp, Signal, Telegram, Weibo sau Confide, interceptând comunicațiile imediat ce sunt scrise, înainte de a fi criptate.

CIA a denunțat cu fermitate miercuri dezvăluirile făcute de WikiLeaks, dând asigurări că documentele publicate îi pun în pericol pe agenții americani și îi ajută pe inamicii SUA.

China și SUA își reproșează în mod constant atacuri informatice, un dosar care tensionează relațiile bilaterale.

WikiLeaks a publicat marți peste 9.000 de documente ce au fost prezentate drept provenind de la CIA, pentru a demonstra că telefoanele mobile și televizoarele inteligente, conectate la internet, pot fi folosite pentru a-i spiona pe cei care le utilizează.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:74 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău