WhatsApp publică recomandări în presa din India, după un val de linșări plecate de la zvonuri neadevărate

  • 10 Iulie 2018 18:40
WhatsApp publică recomandări în presa din India, după un val de linșări plecate de la zvonuri neadevărate

Serviciul de mesagerie mobilă WhatsApp a plătit pagini întregi de publicitate în presa din India pentru a transmite ''sfaturi simple'' pentru reperarea știrilor false, după un val de linșări legate de ''fake news'' virale distribuite pe platformă despre presupuși răpitori de copii, relatează AFP.

Mesageria, proprietate a companiei americane Facebook, este presată de autoritățile indiene pentru a pune capăt propagării acestor zvonuri care au provocat uciderea a peste 20 de persoane în ultimele două luni în India.

Potrivit Ministerului Tehnologiei Informației, guvernul "a indicat categoric că WhatsApp trebuie să acționeze imediat pentru a pune capăt acestei amenințări". Serviciul de mesagerie s-a declarat "șocat" de aceste linșaje, promițând să acționeze rapid.

Materialul publicitar publicat în principalele ziare în engleză și în hindi are titlul: "Împreună putem combate informațiile false". Acesta conține zece sfaturi către utilizatori pentru a face deosebirea dintre zvonuri și fapte.

"Nu dați atenție de câte ori primiți un mesaj. Faptul că un mesaj este redistribuit de multe ori nu îl face adevărat", avertizează serviciul de mesagerie.

De asemenea, WhatsApp le sugerează utilizatorilor să verifice informațiile primite pe surse cu o reputație certă și să nu distribuie mesaje dacă există o îndoială privind autenticitatea lor.

WhatsApp va testa în India un dispozitiv care să semnaleze dacă un mesaj a fost scris de cel care l-a trimis sau acesta pur și simplu l-a transferat, mod obișnuit de propagare a zvonurilor.

Beneficiind de războiul prețurilor între operatorii de telefonie mobilă, rețelele sociale pătrund acum până în satele cele mai izolate din India. WhatsApp numără peste 200 de milioane de utilizatori activi lunar în țara de 1,25 miliarde de locuitori.

Primul linșaj în urma zvonurilor propagate pe WhatsApp a avut loc în India în mai 2017, în satul sărac Jharkhand, când mulțimi furioase au linșat opt persoane.

După un an de acalmie, acest flagel a luat amploare de la începutul lunii mai a acestui an, cu episoade de violență înregistrate în zece state din India.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău