Watchdog.MD | Cantitatea motorinei din Rusia, promisă de Igor Dodon, a scăzut de zece ori

  • 12 Octombrie 2020 17:38
Watchdog.MD | Cantitatea motorinei din Rusia, promisă de Igor Dodon, a scăzut de zece ori

Igor Dodon a anunțat, în august, că Moldova va primi un cadou de 50 de mii de tone de motorină de la Federația Rusă. Experții asociației Watchdog.MD menționează că anunțul era bine plasat – tocmai după protestele agricultorilor și înainte de începerea campaniei electorale. Însă, potrivit ultimelor declarații ale lui Igor Dodon, fermierii vor primi acum un ajutor financiar din care vor putea procura doar în jur de 4 700 de tone de motorină. Potrivit experților, în aceste condiții, cantitatea motorinei promise agricultorilor a scăzut de zece ori, transmite IPN.

Într-o analiză, Watchdog.MD menționează că presa socialistă a prezentat cu mare tam-tam acea știre despre motorna donată. Pe 23 septembrie, Igor Dodon schimbă macazul și spune că Moldova a cerut totuși bani și nu motorină de la ruși. „Pentru noi ar fi mai bine să fie în formă bănească acest suport din partea Rusiei, pentru că pe el, mai ușor, îl transmiți la agricultori. Motorina, până când o aduci, o stochezi, o transmiți, va dura”, declara șeful statului într-o emisiune televizată.

Cinci zile mai târziu, în cadrul unei discuții online cu Igor Dodon, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunțat că va aloca Moldovei 500 de milioane de ruble în calitate de ajutor umanitar, pentru a oferi combustibil întreprinderilor agricole. Prima tranșă va constituit jumătate din sumă. „Adică, ajutorul real acum va fi de 250 de milioane de ruble. Pentru a doua tranșă nu a fost anunțată o dată. Dar Igor Dodon are cică o altă veste bună pentru agricultori – reduceri la Lukoil”, se spune în analiza Watchdog.MD.

Potrivit experților asociației, din cifrele vehiculate, reducerile enunțate și prețurile companiei petroliere, reiese că din promisiunea inițială făcută de Igor Dodon și anume cele 50 de mii de tone de motorină, rămâne un ajutor mai mic de zece ori. „Adică de zece ori mai puțin decât a promis inițial Igor Dodon. Insuficient pentru agricultori, dar îndeajuns pentru a alimenta mașinăria propagantistică a PSRM în ajun de alegeri”, mai precizează experții Watchdog.MD.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,06 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău