Washingtonul va face ceea ce este necesar după atacul cu rachetă în Irak (șeful Pentagonului)

  • 08 Martie 2021 08:41
Washingtonul va face ceea ce este necesar după atacul cu rachetă în Irak (șeful Pentagonului)

SUA vor "tot ceea ce este necesar pentru a se apăra" după tirul cu rachete asupra unei baze care adăpostește soldați americani în Irak, a declarat șeful Pentagonului, Lloy Austin, într-un interviu difuzat duminică și citat de AFP.

Zece rachete au lovit miercuri baza aeriană de la Ain al-Assad, provocând moartea unui subcontractant civil american. SUA s-au abținut pentru moment să acuze direct una dintre facțiunile armatei irakiene pro-Iran pentru acest atac, precedat de mai multe altele cu același mod de operare în ultimele săptămâni.

"Noi îi încurajăm pe irakieni să acționeze cât mai rapid posibil pentru a ancheta asupra incidentului și ei sunt pe cale să o facă", a afirmat Austin pentru canalul ABC, precizând că țara sa adună încă informații asupra autorilor.

"Dar puteți să vă așteptați ca noi să-i tragem întotdeauna la răspundere pe cei vinovați pentru acțiunile lor", a adăugat el. "Mesajul pentru cei care au comis un astfel de atac este să se aștepte că noi vom face tot ceea ce este necesar pentru a ne apăra".

"Vom lovi dacă credem că aceasta este ceea ce trebuie să facem într-un moment și acolo unde alegem să o facem", a spus el în continuare. "Ne rezervăm dreptul de a ne proteja trupele", a subliniat șeful Pentagonului.

Canalul de televiziune citat l-a întrebat pe ministrul american al apărării dacă Iranul a fost informat că represalii nu înseamnă o escaladare.

"Cred că Iranul este în întregime capabil să evalueze lovitura și activitățile noastre și va trage propriile sale concluzii", a răspuns Austin.

"Dar ceea ce trebuie să înțelegem din asta încă o dată este că noi ne vom apăra militarii și că răspunsul nostru va fi gândit, adecvat. Sperăm că ei vor face ceea ce trebuie".

Noile tiruri cu rachete intervin într-un context de tensiuni între Washington și Teheran asupra programului nuclear iranian și a perspectivei negocierilor pentru relansarea acordului din 2015 destinat să-l încadreze.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău