Washingtonul, ''tot mai preocupat'' de un atac nuclear în Ucraina. Moscova își afirmă angajamentul de a preveni o confruntare nucleară

  • 02 Noiembrie 2022 18:30
Washingtonul, ''tot mai preocupat'' de un atac nuclear în Ucraina. Moscova își afirmă angajamentul de a preveni o confruntare nucleară

Statele Unite au devenit în ultimele luni ''tot mai preocupate'' de eventualitatea unei lovituri nucleare rusești în războiul din Ucraina, a declarat miercuri un consilier al Casei Albe, în timp ce MAE de la Moscova a asigurat că ''principala prioritate'' a Rusiei este evitarea unui război între puterile nucleare ce ar avea ''consencințe catastrofice'', relatează AFP.

''Monitorizăm acest lucru cât putem de bine'', a declarat John Kirby, purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională al SUA.

Responsabilul american a avut această reacție după ce i-a fost adresată o întrebare referitoare la o relatare a ziarului The New York Times, care a scris miercuri, citând responsabili americani anonimi, că ofițeri de rang înalt din armata rusă au discutat recent despre posibilitatea folosirii unei arme nucleare tactice în Ucraina.

Rusia deține circa 2.000 de astfel de arme, care au putere mai redusă decât armele nucleare strategice și sunt destinate folosirii în principal pe câmpul de luptă.

Conform acelorași surse, președintele rus Vladimir Putin nu a participat la respectivele discuții și nici nu au fost observate indicii că Rusia ar pregăti folosirea unei arme nucleare tactice în războiul contra Ucrainei, unde din luna septembrie armata rusă pierde teren în fața contraofensivelor ucrainene.

De partea sa, MAE rus a transmis miercuri într-un comunicat că ''în situația dificilă și turbulentă pe care o traversăm, care este rezultatul acțiunilor iresponsabile și obraznice menite să submineze securitatea noastră națională, principala prioritate (a Rusiei) este prevenirea unei confruntări între puteri nucleare''.

Rusia îndeamnă celelalte țări dotate cu arme nucleare să ''rezolve această sarcină prioritară'' punând capăt ''tentativelor periculoase de a interfera cu interesele vitale ale altora''.

Dacă țările occidentale care ajută Ucraina continuă ''să se mențină în pragul unui conflict armat direct (cu Moscova) și să încurajeze provocările cu arme de distrugere în masă'', aceasta ar putea avea ''consecințe catastrofice'', adaugă diplomația rusă.

''Rusia rămâne ghidată de principiul conform căruia un război nuclear, în care nu poate exista învingător, este inadmisibil și nu trebuie să izbucnească niciodată'', subliniază MAE rus.

Totuși, acesta amintește că doctrina nucleară a Moscovei prevede recurgerea ''strict defensivă'' la arma atomică în caz de atac asupra Rusiei cu arme de distrugere în masă ori în caz de agresiune cu arme convenționale ce ''amenință însăși existența statului'' rus.

Tot miercuri, purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a susținut că ''în Occident, la nivel oficial și în mass-media se exagerează premeditat tema armelor nucleare''. El a adăugat că Moscova nu are nicio intenție să participe la astfel de discuții ''foarte iresponsabile''.

Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Dmitri Medvedev, a scris marți pe Telegram că în condițiile în care obiectivul declarat al Ucrainei constă în recăpătarea controlului asupra tuturor teritoriilor ''care înainte îi aparțineau'', adică pierderea de către Rusia a teritoriilor ucrainene pe care le-a anexat, aceasta este o amenințare la adresa Rusiei, care în acest caz ar fi îndreptățită să aplice ''punctul 19 din Bazele Politicii Statale în Materie de Descurajare Nucleară''.

Prin urmare, a estimat fostul președinte rus, un asemenea scenariu al folosirii armelor nucleare poate fi evitat dacă Rusia își atinge obiectivele în Ucraina.

Într-un interviu inserat într-un documentar despre criza rachetelor din Cuba din anul 1962, difuzat duminică de televiziunea publică rusă, ministrul rus de externe Serghei Lavrov și-a exprimat speranța că actualul președinte american Joe Biden va avea în final ''înțelepciunea'' pe care a avut-o președintele John F. Kennedy în acel moment când SUA și URSS ajunseseră în pragul războiului nuclear.

''Diferența este că în îndepărtatul 1962 (președintele sovietic Nikita) Hrușciov și Kennedy au găsit puterea de a arăta responsabilitate și înțelepciune, dar acum nu vedem o asemenea disponibilitate din partea Washingtonului și a sateliților săi'', a remarcat Lavrov.

În discursul său din 21 septembrie în care a anunțat mobilizarea a 300.000 de rezerviști pentru a consolida trupele care iau parte la agresiunea contra Ucrainei, președintele rus Vladimir Putin a afirmat că țara sa va ''folosi cu siguranță toate mijloacele'' la dispoziția sa pentru a-și proteja teritoriul și populația, făcând astfel aluzie la armele nucleare, și a subliniat că aceasta ''nu este o cacealma''.

''Noi nu am vorbit niciodată direct despre posibila folosire de către Rusia a armamentului nuclear. Doar am răspuns declarațiilor făcute de liderii țărilor occidentale'', a nuanțat el apoi într-o altă intervenție, pe 27 octombrie, când a acuzat Occidentul că apelează la un șantaj nuclear ''primitiv'' și a insistat că Rusia ar recurge la folosirea arsenalului său nuclear doar pentru a-și apăra teritoriul.

Totuși, a admis Putin, ''atât timp cât există arme nucleare, va exista întotdeauna pericolul folosirii lor'', el remarcând faptul că în acest timp ''liderii regimului de la Kiev vorbesc constant despre aspirația lor de a deține arme nucleare''.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
23,29
Câțiva nori
Umiditate:44 %
Vint:6,17 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău