Washingtonul și Uniunea Europeană condamnă ferm execuțiile din Iran după ce Teheranul a anunțat spânzurarea sâmbătă a doi bărbați

  • 08 Ianuarie 2023 18:06
Washingtonul și Uniunea Europeană condamnă ferm execuțiile din Iran după ce Teheranul a anunțat spânzurarea sâmbătă a doi bărbați

Statele Unite și Uniunea Europeană au denunțat ferm execuțiile a doi bărbați, condamnați la moarte în cadrul manifestațiilor din Iran, relatează AFP.

„Aceste execuții sunt un element cheie al strategiei regimului pentru a reprima manifestațiile", care zguduie țara de luni de zile, a subliniat el.

Și Uniunea Europeană denunță acest nou semn al reprimării violente a protestelor și cheamă din nou autoritățile de la Teheran să pună capăt imediat practicii condamnabile de a pronunța și executa condamnări la moarte în contextul revoltelor populare.

Justiția iraniană a anunțat spânzurarea sâmbătă a acestor doi bărbați, în opinia autorităților vinovați de uciderea unui paramilitar în timpul manifestațiilor declanșate în urma morții, la 16 septembrie, a tinerei Mahsa Amini.

Un tribunal de primă instanță i-a condamnat pe cei doi bărbați la moarte pe 4 decembrie, iar Curtea Supremă le-a confirmat sentințele pe 3 ianuarie, justiție considerată drept "expeditivă" de ONG-urile pentru apărarea drepturilor omului.

De la începutul mișcării de protest, justiția a condamnat la moarte 14 persoane în legătură cu manifestațiile, patru fiind deja executate, potrivit unui bilanț al AFP bazat pe informații

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău