Washingtonul și Uniunea Europeană condamnă ferm execuțiile din Iran după ce Teheranul a anunțat spânzurarea sâmbătă a doi bărbați

  • 08 Ianuarie 2023 18:06
Washingtonul și Uniunea Europeană condamnă ferm execuțiile din Iran după ce Teheranul a anunțat spânzurarea sâmbătă a doi bărbați

Statele Unite și Uniunea Europeană au denunțat ferm execuțiile a doi bărbați, condamnați la moarte în cadrul manifestațiilor din Iran, relatează AFP.

„Aceste execuții sunt un element cheie al strategiei regimului pentru a reprima manifestațiile", care zguduie țara de luni de zile, a subliniat el.

Și Uniunea Europeană denunță acest nou semn al reprimării violente a protestelor și cheamă din nou autoritățile de la Teheran să pună capăt imediat practicii condamnabile de a pronunța și executa condamnări la moarte în contextul revoltelor populare.

Justiția iraniană a anunțat spânzurarea sâmbătă a acestor doi bărbați, în opinia autorităților vinovați de uciderea unui paramilitar în timpul manifestațiilor declanșate în urma morții, la 16 septembrie, a tinerei Mahsa Amini.

Un tribunal de primă instanță i-a condamnat pe cei doi bărbați la moarte pe 4 decembrie, iar Curtea Supremă le-a confirmat sentințele pe 3 ianuarie, justiție considerată drept "expeditivă" de ONG-urile pentru apărarea drepturilor omului.

De la începutul mișcării de protest, justiția a condamnat la moarte 14 persoane în legătură cu manifestațiile, patru fiind deja executate, potrivit unui bilanț al AFP bazat pe informații

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
3,29
Câțiva nori
Umiditate:87 %
Vint:2,31 m/s
Tue
7
Wed
7
Thu
6
Fri
4
Sat
6
Arhivă Radio Chișinău