Washingtonul respinge anexările ''frauduloase'' în Ucraina și sancționează din nou Rusia

  • 30 Septembrie 2022 19:59
Washingtonul respinge anexările ''frauduloase'' în Ucraina și sancționează din nou Rusia

SUA au anunțat vineri că impun noi și "severe" sancțiuni împotriva Rusiei, condamnând anexările "frauduloase" de teritorii în Ucraina, relatează AFP.

"SUA condamnă astăzi tentativa frauduloasă a Rusiei de a anexa părți din teritorii în Ucraina", a afirmat președintele american Joe Biden într-un comunicat, vorbind despre o "violare a dreptului internațional care încalcă Carta Națiunilor Unite".

Președintele american a mai asigurat că SUA "vor continua să sprijine eforturile Ucrainei pentru a recâștiga controlul asupra teritoriului său".

Președintele rus Vladimir Putin a semnat vineri anexarea a patru teritorii ucrainene aflate sub controlul Moscovei, în cadrul unei ceremonii la Kremlin în cursul căreia a criticat Occidentul și a cerut Kievului să depună armele.

Într-un avertisment sever, SUA au anunțat de asemenea că vor sancționa - în acord cu țările din G7 - "orice țară, individ sau entitate" care va acorda sprijin politic sau economic tentativelor Rusiei de a-și însuși "ilegal" teritorii în Ucraina.

"Emitem de asemenea un avertisment clar susținut de liderii G7: vom cere socoteală oricărui individ, entitate sau țară care acordă sprijin politic sau economic tentativelor ilegale ale Rusiei de a schimba statutul unor teritorii în Ucraina", a afirmat secretarul de stat american Antony Blinken într-un comunicat separat.

Noile sancțiuni anunțate vineri, care se adaugă unei serii deja importante de sancțiuni ce vizează toate sectoarele în Rusia, vizează în principal responsabili ruși și industria apărării, potrivit comunicatelor Casei Albe, Departamentului de Stat și Trezoreriei americane.

Acestea au drept țintă în special unii parlamentari din Dumă - camera inferioară a parlamentului rus - responsabili guvernamentali și furnizori ai armatei ruse. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău