Washingtonul promite că nu va discuta fără a se coordona cu aliații europeni propunerile Moscovei privind NATO și securitatea

  • 17 Decembrie 2021 17:16
Washingtonul promite că nu va discuta fără a se coordona cu aliații europeni propunerile Moscovei privind NATO și securitatea

''Nu vor exista discuții asupra securității europene fără aliații și partenerii europeni'', a asigurat vineri purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, referindu-se la propunerile transmise Washingtonului și prezentate public de Moscova mai devreme cu privire la încheierea unor acorduri care ar limita influența militară a SUA în vecinătatea Rusiei, relatează AFP și Reuters, citate e Agerpres.

''Am reușit timp de decenii să negociem cu Rusia asupra chestiunilor de securitate (...) Nu există niciun motiv să nu putem continua pe această cale, dar o vom face în parteneriat și în coordonare cu aliații și partenerii europeni'', a spus Jen Psaki, în declarația acordată presei la bordul avionului cu care președintele Joe Biden se deplasează într-o scurtă vizită în Carolina de Sud.

''Nu vom face niciun compromis față de principiile fondatoare ale securității europene, în special asupra faptului că toate țările au dreptul să decidă asupra propriului lor viitor și politicii lor externe fără a fi supuse unei influențe externe'', a adăugat ea.

Preocupate de consolidarea prezenței militare rusești la frontiera ucraineană, țările Europei de Est se tem de o eventuală înțelegere între marile puteri care ar aminti de cele mai sumbre perioade ale istoriei, scrie AFP. Acestor țări aflate odinioară în sfera de influență a Moscovei le-au dat fiori reci comentariile de săptămâna trecută ale președintelui american Joe Biden asupra căutării unei eventuale ''înțelegeri'' între marile puteri ale NATO și Rusia. Între timp, Casa Albă a revenit asupra acestor afirmații și a insistat asupra ideii de a rămâne uniți, după ce a primit din partea Moscovei o serie de propuneri.

Rusia a dezvăluit vineri propunerile sale pentru limitarea influenței militare americane și a NATO în vecinătatea sa și dorește să negocieze imediat cu SUA aceste măsuri pe care Moscova le prezintă drept esențiale pentru evitarea unei escaladări a tensiunilor.

Propunerile transmise Washingtonului, incluse de Moscova în două texte pe care le-a denumit ''Tratat între SUA și Federația Rusă asupra garanțiilor de securitate'' și ''Acord asupra măsurilor pentru a asigura securitatea Federației Ruse și a statelor membre'' ale NATO, cuprind în special interzicerea oricărei noi extinderi a Alianței Nord-Atlantice și a stabilirii de baze militare americane în țările din fostul spațiu sovietic.

''Este esențial ca garanțiile de securitate pentru Rusia să fie așternute pe hârtie și să aibă forță de drept'', a declarat Serghei Riabkov, vice-ministrul de externe rus, care a prezentat presei aceste documente ce au fost transmise săptămâna trecută unei înalte responsabile a diplomației americane.

Riabkov a cerut de asemenea deschiderea de negocieri ''încă de mâine, în sensul propriu al termenului, sâmbătă 18 decembrie'', anunțând că Moscova a propus Washingtonului ca tratativele să se desfășoare la Geneva.

Principalele puncte ale acestor propuneri ale Rusiei, rezumate de agenția rusă RIA sunt următoarele:
- Excluderea oricărei noi extinderi a NATO, inclusiv către Ucraina.
- Nedesfășurarea de trupe și arme suplimentare în afara țărilor în care acestea erau în mai 1997 (înainte extinderii NATO către Europa de Est), cu excepția unor cazuri speciale și cu consimțământul Rusiei și al statelor NATO.
- Abandonarea oricărei activități militare a NATO în Ucraina, Europa de Est, Caucaz și Asia Centrală.
- Nedesfășurarea de rachete cu rază scurtă și intermediară de acțiune în amplasamente de unde pot lovi cealaltă parte și dezafectarea oricărei infrastructuri militare deja existente pentru amplasarea unor asemenea arme.
- Exercițiile militare să se desfășoare cu cel mult o brigadă într-o zonă frontalieră convenită și să se realizeze periodic schimburi de informații despre exercițiile militare.
- Ambele părți (Rusia de o parte, SUA și NATO de cealaltă) să confirme că nu o consideră pe cealaltă un adversar și să convină asupra soluționării pașnice a tuturor disputelor și să se abțină de la folosirea forței.
- Angajamentul ambelor părți că nu vor crea condiții care pot fi percepute de cealaltă drept o amenințare.
- Crearea unor linii telefonice speciale pentru contact în situații de urgență. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:4,12 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău