Washingtonul numește un emisar special pentru drepturile femeilor afgane

  • 29 Decembrie 2021 18:41
Washingtonul numește un emisar special pentru drepturile femeilor afgane

SUA au anunțat miercuri numirea unui emisar special pentru femeile afgane, o prioritate declarată de administrația americană după ce talibanii au preluat controlul în Afganistan, informează AFP, potrivit Agerpres.

Rina Amri, o americană născută în Afganistan care a lucrat în administrația fostului președinte Barack Obama, va fi emisarul special al președintelui Joe Biden pentru drepturile femeilor și fetelor afgane și pentru drepturile omului în Afganistan, a anunțat șeful diplomației americane Antony Blinken.

"În calitate de emisar special, ea va lucra asupra unei serii de dosare de o importanță critică pentru mine, pentru administrația americană și pentru securitatea națională a SUA: drepturile omului și libertățile fundamentale ale femeilor, fetelor și altor populații cu risc, în toată diversitatea lor", a precizat Blinken într-un comunicat.

La aproape șase luni după retragerea trupelor americane din Afganistan, Antony Blinken a amintit că SUA doresc "un Afganistan pacificat, stabil și sigur, unde toți afganii să se poată dezvolta".

În căutare de recunoaștere internațională, talibanii s-au angajat să guverneze mai puțin brutal ca în timpul primului lor regim (1996-2001), însă femeile sunt în continuare excluse din funcțiile publice și nu au dreptul să urmeze cursurile învățământului secundar.

Talibanii au emis de asemenea recomandări prin care se cere șoferilor să nu circule cu femei pe distanțe mari dacă acestea nu sunt însoțite.

Respectarea drepturilor femeilor este una dintre condițiile cerute de donatori pentru reluarea ajutorului internațional către Afganistan.

Printre cele mai sărace țări din lume, Afganistanul se află într-o profundă criză economică, iar ONU a atenționat împotriva unei viitoare "avalanșe a foametei", estimând că 22 din cele circa 40 de milioane de afgani riscă să fie afectați de penurie alimentară severă în această iarnă. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău