Washingtonul nu a detectat nicio modificare 'concretă' în postura nucleară a Rusiei

  • 28 Februarie 2022 20:14
Washingtonul nu a detectat nicio modificare 'concretă' în postura nucleară a Rusiei

SUA au afirmat luni că nu au detectat nicio modificare 'concretă' în postura nucleară a Rusiei de când președintele Vladimir Putin a plasat forțele de descurajare în stare de alertă, transmite AFP.

'Suntem încă în curs de a supraveghea și monitoriza situația cât de aproape posibil', le-a spus jurnaliștilor un înalt responsabil al Pentagonului. 'Nu cred că am văzut ceva concret drept consecință a deciziei sale. În orice caz, nu încă', a adăugat el.

Responsabilul a recunoscut că este 'dificil să se știe ce se află în spatele ordinului dlui Putin'. Dar 'simplul fapt de a evoca' sau de 'a amenința' cu o 'recurgere la forțele nucleare' este 'inutil și reprezintă o escaladare importantă', a regretat el, reafirmând că Rusia nu a fost 'niciodată' amenințată de NATO, scrie Agerpres.

Belarus, aliatul Moscovei, a organizat duminică un referendum care elimină obligația fostei republici sovietice de a rămâne o 'zonă nenucleară'.

Occidentalii au denunțat această schimbare care, potrivit lor, ar permite Moscovei să deplaseze arme nucleare în Belarus, vecin atât cu Ucraina, cât și cu unele state din NATO.

Întrebat dacă au fost deja constatate astfel de mișcări, înaltul responsabil de la Pentagon a răspuns 'nu'.

Pe de altă parte, el a dat asigurări că militari belaruși nu au intrat deocamdată în Ucraina pentru a întări forțele Moscovei.

'Nu am văzut niciun indiciu care să arate că soldații belaruși au fost puși în ordine de luptă pentru a intra în Ucraina, și cu siguranță niciun indiciu care să arate că au intrat deja sau sunt în curs de a intra în Ucraina', a explicat el.

'Din ce cunoaștem, forțele intrate în Ucraina sunt toate ruse', a mai spus el, precizând că Moscova a adus de acum pe teritoriul ucrainean 'aproape 75%' din forțele combatante pe care le masase în ultimele luni la frontieră.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău