Washingtonul intenționează să-i readucă în SUA pe militarii americani care se retrag din Siria (Esper)

  • 22 Octombrie 2019 15:31
Washingtonul intenționează să-i readucă în SUA pe militarii americani care se retrag din Siria (Esper)

Ministrul american al apărării, Mark Esper, a asigurat marți că Washingtonul intenționează să-i readucă în Statele Unite pe militarii americani care se retrag din Siria și nu urmărește să prelungească șederea acestora în Irak pe termen nedefinit, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

"Scopul nu este (ca soldații americani) să stea interminabil în Irak, scopul este să ne retragem soldații și să-i aducem într-un final acasă", a declarat Esper la baza aeriană Prince Sultan de lângă Riad, în Arabia Saudită.

El a menționat că nu au fost deocamdată stabilite detaliile în ce privește timpul pe care îl vor mai petrece trupele americane în Irak, aspect pe care urmează să-l discute miercuri cu omologul său irakian.

Mark Esper a sosit luni la Riad într-o vizită surpriză, la zece zile după ce Washingtonul anunțase că va trimite militari și echipament în plus Arabiei Saudite, după atacul asupra a două rafinării ale Aramco pe 14 septembrie.

Secretarul american al Apărării a ajuns în Arabia Saudită din Afganistan, ca parte a unui turneu în Orientul Mijlociu și Europa despre care nu au fost furnizate detalii și nici țările pe care le va include, cu excepția faptului că va culmina cu participarea la summitul miniștrilor NATO de la Bruxelles.

Sâmbătă, în drum spre Orientul Mijlociu, Esper a declarat că toți cei aproape 1.000 de militari care se retrag din nordul Siriei vor fi transferați în vestul Irakului pentru a continua campania împotriva luptătorilor Statului Islamic și pentru 'a ajuta la apărarea Irakului'.

SUA au anunțat la 6 octombrie retragerea militarilor americani din nordul Siriei, dând aparent undă verde intervenției turce în nord-estul acestei țări împotriva miliției kurde Unitățile de Protecție a Poporului (YPG), grup pe care îl descrie drept ''terorist''. Joia trecută, Turcia a fost acord, în urma discuțiilor cu vicepreședintele american Mike Pence, să suspende timp de cinci zile ofensiva pentru a le permite luptătorilor kurzi să se retragă din 'zona de securitate' pe care Ankara vrea să o instituie la granița cu Siria, armistițiu ce expiră marți seara.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:2,57 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău