Washingtonul impune sancțiuni Belarusului, în coordonare cu europenii

  • 21 Iunie 2021 19:07
Washingtonul impune sancțiuni Belarusului, în coordonare cu europenii

Statele Unite s-au alăturat luni Uniunii Europene, Marii Britanii și Canadei în adoptarea de noi sancțiuni împotriva Belarusului, acuzând reprimarea mișcării de opoziție de către regimul președintelui Aleksandr Lukașenko, scrie AGERPRES.

Potrivit unei declarații a Departamentului american al Trezoreriei, citată de Reuters, 16 persoane și cinci entități au fost incluse pe lista de sancțiuni ca răspuns față de acțiunile guvernului condus de Lukașenko de ''escaladare a violenței și represiunii, inclusiv nechibzuita deturnare forțată a unui zbor comercial Ryanair și arestarea jurnalistului Roman Protasevici''.

În același timp, guvernul de la Londra a anunțat că ''Marea Britanie, în paralel cu SUA, Canada și UE a impus sancțiuni împotriva a șapte persoane și unei entități din cadrul regimului belarus, ca răspuns față de arestarea jurnalistului Roman Protasevici și a (prietenei sale) Sofia Sapega, în urma deturnării ilegale a zborului Ryanair din 21 mai''.

Mai devreme în cursul zilei, miniștrii de externe din statele UE au decis în unanimitate o nouă serie de sancțiuni împotriva Belarusului. Au fost astfel adăugate 78 de nume - inclusiv doi miniștri, un fiu al lui Lukașenko și fiica sa viitregă - și 8 entități pe lista celor sancționați pentru reprimarea opoziției, vor fi interzise în UE importul de potasiu și produse petroliere din Belarus, plus sancțiuni ce vizează sectorul financiar și alte măsuri cu caracter economic.

Sancțiunile împotriva unor oficiali belaruși sau persoane din anturajul președintelui Lukașenko constau în interdicții de călătorie și înghețarea eventualelor active ale acestora în țările care adoptă aceste măsuri.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău