Washingtonul îi cere lui Putin să „recunoască realitatea" după ce a vorbit despre „războiul" din Ucraina

  • 24 Decembrie 2022 09:25
Washingtonul îi cere lui Putin să „recunoască realitatea

Statele Unite au lansat vineri un apel, pe un ton ironic, președintelui rus Vladimir Putin la recunoașterea realității conflictului din Ucraina și retragerea trupelor sale după ce a folosit cuvântul "război", interzis în Rusia, în cursul unei conferințe de presă, notează Agerpres.

Declanșată pe 24 februarie, intervenția rusă în Ucraina este denumită oficial în Rusia drept "operațiune militară specială".

Autoritățile ruse au introdus o lege care prevede pedepse grele cu închisoarea pentru orice publicare de informații despre armata rusă considerate "false" și mai multe persoane au fost condamnate, în special după ce au numit public acest conflict drept "război".

Cu toate acestea, joi, într-o conferință de presă, Vladimir Putin a folosit acest cuvânt în timp dădea asigurări că dorește ca conflictul din Ucraina să se încheie "cât mai curând posibil".

"Din 24 februarie, Statele Unite și restul lumii știu că +operațiunea militară specială+ a fost un război neprovocat și nejustificat împotriva Ucrainei", a afirmat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american.

"În cele din urmă, după 300 de zile, Putin i-a spus războiului pe nume", a adăugat el. "Ca următor pas în recunoașterea realității, îl îndemnăm să pună capăt acestui război prin retragerea trupelor sale din Ucraina", a mai afirmat purtătorul de cuvânt.

"Agresiunea Rusiei împotriva suveranității vecinului său a provocat moartea, distrugerea și strămutarea unor populații", indiferent de terminologia folosită de Putin, a continuat Departamentul de Stat.

La rândul său, un deputat municipal rus din Sankt-Petersburg, Nikita Iuferev, a anunțat că a depus o plângere împotriva președintelui Vladimir Putin pe care îl acuză că a difuzat "informații false" folosind cuvântul "război" pentru a descrie operațiunea rusă din Ucraina.

Această cerere nu are șanse de reușită, cu atât mai mult cu cât textul deputatului local conține mai multe erori factuale, precum data discursului lui Putin sau chiar numele președintelui, scris într-un loc la feminin. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău