Washingtonul face apel la Phenian să înceteze testele ilegale cu rachete

  • 17 Ianuarie 2022 18:17
Washingtonul face apel la Phenian să înceteze testele ilegale cu rachete

Statele Unite au făcut apel luni la Coreea de Nord „să înceteze activitățile ilegale și destabilizatoare”, după un nou test cu două „rachete balistice” al Phenianului, potrivit AFP.

Într-o discuție la telefon cu omologii săi japonez și sud-coreean, emisarul american pentru dosarul nord-coreean, Sung Kim, a cerut de asemenea Coreii de Nord să răspundă favorabil ofertei „de dialog”, „fără condiții prealabile”, formulată de Washington, și a reiterat „angajamentul ferm” al SUA „față de apărarea aliaților lor”, conform unui comunicat al Departamentului de Stat, transmite DIGI24.

Coreea de Nord a lansat luni două noi proiectile, probabil rachete balistice, conform Seulului. Este al patrulea test de armament al Phenianului de la începutul anului.

Phenianul și-a accelerat în ultimele săptămâni testele de armament, regimul lui Kim Jong-Un încercând să își consolideze capacitățile militare, în contextul în care Coreea de Nord este supusă unor puternice sancțiuni internaționale, dar refuzând în același timp ofertele de dialog ale SUA, mai notează AFP, citată de Agerpres.

Emisarul american a declarat că aceste teste nord-coreene, care „încalcă numeroase rezoluții ale Consiliului de Securitate al ONU”, sunt „cele mai recente dintr-o serie de tiruri de rachete balistice” din această lună.

El a reafirmat în fața Coreii de Sud și Japoniei că SUA vor să acționeze pentru „denuclearizarea completă a Peninsulei Coreene”, conform comunicatului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău