Washingtonul denunță afirmațiile "antisemite" ale președintelui Erdogan

  • 19 Mai 2021 08:15
Washingtonul denunță afirmațiile

Washingtonul a denunțat marți afirmațiile președintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, considerate "antisemite" și a lansat un apel la evitarea "remarcilor incendiare care ar putea incita la și mai mult la violență" în Orientul Mijlociu, potrivit purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, notează AFP, potrivit Agerpres.

"Statele Unite condamnă ferm recentele afirmații antisemite a președintelui Ergodan la adresa poporului evreu", a scris Ned Price într-un comunicat.

Președintele turc, care s-a erijat ca apărător al cauzei palestiniene, a criticat luni Israelul pentru loviturile sale din Fâșia Gaza, denunțând într-o tiradă violentă "criminalii" care "ucid copii în vârstă de cinci sau șase ani".

"Ei sug sânge pentru a-și potoli setea", a acuzat șeful statului turc.

Ostilitățile din Fâșia Gaza au izbucnit la 10 mai cu un baraj de rachete trase de mișcarea palestiniană Hamas asupra Israelului după ce sute de manifestanți palestinieni au fost răniți în ciocniri cu poliția israeliană în Ierusalimul de Est ocupat. La originea protestelor, amenințarea cu evacuarea forțată a unor familii palestiniene în beneficiul coloniștilor israelieni.

De la declanșarea ostilităților, 200 de persoane au fost ucise în Fâșia Gaza, dintre care cel puțin 59 de copii, și peste 1.300 de persoane au fost rănite.

Recep Tayyip Erdogan nu l-a cruțat luni nici pe omologul său american, Joe Biden, pe care l-a acuzat "mâinile pătate cu sânge" din cauza sprijinului acordat Israelului.

În fața confruntărilor violente dintre Hamas și Israel, Joe Biden a menținut susținerea tradițională a Statelor Unite pentru dreptul statului evreu de "a se apăra".

Relațiile dintre noua administrație americană și Turcia, tensionate de la început, riscă să primească o nouă lovitură, dar cei doi lideri urmează să se întâlnească cu prilejul unui summit NATO la Bruxelles luna viitoare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău