Washington Post comentează vizita la București a președintelui Timofti

  • 18 Februarie 2016 09:50
Washington Post comentează vizita la București a președintelui Timofti

REVISTA PRESEI INTERNAȚIONALE

Relații tot mai complicate atât în plan regional, cât și global, în analizele comentatorilor din presa internațională. Președintele României cere Republicii Moldova reforme pentru a acorda împrumutul de 65 de milioane de dolari în scopul de a preveni un colaps economic, rezumă Washington Post vizita la București a președintelui Timofti, în timp ce Republica Moldova nu are altă cale de dezvoltare decât cea de integrare europeană, citează Timpul de la Chișinău declarația șefului statului moldovean.

Le Monde scrie despre "baletul european" în privința Brexit, eventualitatea ieșirii Marii Britanii din UE, în marja negocierilor pe care le va duce Londra privind poziția Regatului în comunitatea europeană. Cererile premierului Cameron sunt "justificate și necesare", susține cancelarul Merkel, citat de The Guardian.

"Regatul Unit va reuși din nou să răsucească brațul partenerilor europeni", este de părere pre?edintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, potrivit La Libre Belgique, publicația întrebându-se retoric: "Să fim uniți cu orice preț?".

Liderul britanic a exercitat presiuni asupra eurodeputaților pentru a accepta acordul dintre Londra și UE, notează Diario Economico și adaugă: "Parlamentul European refuză să-i ofere garanții lui David Cameron".

În criza migranților, însă, Le Figaro sesizează ruptura franco-germană și explică: "Parisul refuză să asigure spatele Angelei Merkel, care a acționat de una singură". În schimb cancelarul german critică propunerea Est Europeană de a închide ruta balcanică pentru refugiați și a promis că va susține în schimb planul UE-Turcia, precizează EU-Observer, în timp ce El Pais menționează că Austria își închide frontiera sudică pentru a opri refugiații.

Russia Today se ocupă de vizita premierului ungar la Moscova și subliniază că Viktor Orban face un apel pentru relații "normale" între Europa și Rusia. "Dezvoltarea centralei nucleare Paks este afacerea secolului", titrează Nepszava despre întâlnirea Orbán-Putin și subliniază că președintele rus și-a exprimat satisfacția și a salutat calitatea relațiilor bilaterale ungaro-ruse. În același timp Magyar Hirlap publică datele unui sondaj de opinie, potrivit căruia procentul populației Ungariei care susține consolidarea relațiilor ungaro-ruse este tot mai mare.

Ucraina revine în atenția analiștilor. Partidul Iuliei Timoșenko părăsește coaliția parlamentară, după ce Parlamentul nu a reușit să adopte moțiunea de cenzură împotriva Guvernului condus de premierul Arseni Iațeniuk, informează Korrespondent. De asemenea, publicația anunță și că armata ucraineană a fost atacată din nou cu lansatoare de rachete de către separatiștii din Donbas.

În războiul sirian mizele sunt multiple. Pentru moment, primele convoaie cu ajutoare pentru civili se îndreaptă înspre Siria, consemnează The Guardian. Cele mai importante state ale lumii au pus sub semnul întrebării respectarea înțelegerilor realizate de la München și este posibil ca armistițiul din Siria să ia sfârșit fără să fi început, consideră comentatorii de la Nezavisimaia Gazeta. Însă din păcate presa de astăzi consemnează un atac terorist la Ankara căruia i-au căzut victime militari, dar și populație civilă. Potrivit cotidianului Zaman, guvernatorul Ankarei afirmă că o mașină încărcată cu explozibil a fost detonată în locul în care staționau vehiculele militare. De fapt, "Turcia îi provoacă pe aliați la o intervenție terestră în Siria", notează Diario de Noticias și continuă: "Ankara dă asigurări că nu va acționa unilateral, însă susține că este "imposibil" să se pună capăt conflictului fără trupe pe teren.

Arabia Saudită inițiază manevre". Pe de altă parte, Haberturk îl citează pe comandantul Gărzilor Revoluționare din Iran, care opinează că "Arabia Saudită nu are nici puterea, nici curajul de a intra în Siria".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
19,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Mon
14
Tue
15
Wed
16
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău