Wall Street Journal: Cum reușesc chinezii să evite barierele comerciale. Subvenții de miliarde de dolari

  • 10 Mai 2021 08:40
Wall Street Journal: Cum reușesc chinezii să evite barierele comerciale. Subvenții de miliarde de dolari

În ultimul deceniu, China a furnizat subvenții de miliarde de dolari companiilor sale de stat pentru ca acestea să achiziționeze rivale din sectorul occidental și a construi fabrici dincolo de granițele sale, scrie Wall Street Journal, citat de Mediafax și Digi24.ro.

Acum, aceste fabrici perturbă piețele cu bunuri cu prețuri reduse într-o gamă largă de sectoare.

„Companiile chineze se extind în forță, realizând investiții peste tot”, arată Luisa Santos, director adjunct al BusinessEurope, principala asociație de business a regiunii.

„Asta înseamnă că deficiențele observate pe piața chineză sunt acum exportate către alte piețe”, adaugă ea.

UE a propus recent un plan de a restrânge companiile din Europa subvenționate de guverne străine, una dintr-o serie de măsuri menite să contracareze extinderea globală a firmelor chineze.

SUA și țări din Europa și nu numai își subvenționează la rândul lor propriile industrii. Diferența când vine vorba de China este legată de rolul supradimensionat pe care companiile de stat îl joacă în cadrul economiei acesteia și disponibilitatea acestuia de a susține extinderea acestora pe plan extern.

SUA și Europa se bazează de multă vreme pe OMC și tarife pentru a penaliza China pentru subvenționarea exporturilor, măsură care a ajutat țara să se dezvolte rapid. Însă regulile OMC nu au fost scrise pentru a constrânge subvențiile pe care un guvern le acordă producătorilor săi din afara granițelor.

Rezultatul: fabricile chineze din afara Chinei suportă de obicei tarife mai mici decât cele impuse fabricilor locale sau nu sunt supuse niciunui tarif. Oficialii și executivii occidentali spun că susținerea financiară venită din partea guvernului chinez permite producătorilor chinezi de peste granițe să opereze cu marje extrem de reduse sau pe pierdere permițându-le în paralel să câștige cotă de piață sau să deservească obiectivele strategice ale guvernului.

Problema, spun aceștia, este deosebit de dificil de soluționat când producătorul respectiv operează pe o piață occidentală.

China spune că criticile formulate de occidentali la adresa practicilor sale echivalează cu o încercare de a-i stăvili dezvoltarea economică. Pentru a-și păstra accesul la piața europeană, guvernul chinez se oferă să ridice restricțiile legate de investițiile țărilor europene în economia chineză, parte a unui acord preliminar încheiat în decembrie cu UE. UE spune că va merge mai departe cu legislația privind subvențiile indiferent de acest acord.

Investițiile chineze au ajutat la transformarea Thailandei într-unul dintre cei mai mari exportatori de anvelope din lume. Companiile chineze construiesc fabrici de anvelope și în Algeria, Serbia și pe alte piețe pentru a exporta către Vest fără tarife antidumping.

În cazul Serbiei, în timp ce guvernul salută investițiile chineze care vin în ajutorul companiilor cu probleme și aduc capital extrem de necesar, mulți sârbi se plâng de impactul politic și asupra mediului.

În Croația, companiile chineze profită în mare măsură de pe urma proiectelor de construcții. China Railway Eryuan Engineering a lansat o ofertă pentru reconstrucția liniei ferate dintre Hrvatski Leskovac și Karlovac, Croația estimând valoarea proiectului la 2,04 mld kuna (272 mln de euro), potrivit Euractiv.

Sursa: DIGI24

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău