Fermierii ucraineni reacționează în scandalul cerealelor și susțin că protestele din Europa sunt motivate politic

  • 12 Aprilie 2023 14:34
Fermierii ucraineni reacționează în scandalul cerealelor și susțin că protestele din Europa sunt motivate politic

Protestele fermierilor europeni sunt motivate politic, iar livrările de cereale provenite din Ucraina nu afectează profitabilitatea afacerilor lor, susține Uniunea Producătorilor Agricoli din Ucraina (UAC), scrie digi24.ro.

Din cauza unor blocaje logistice și a distanțelor mai scurte, milioane de tone de cereale din Ucraina, care sunt mai ieftine decât cele produse în UE, ajung în țările vecine, reducând prețurile și vânzările pentru fermierii din aceste țări.

În aceste condiții, au crescut nemulțumirile în rândul fermierilor din Europa Centrală și de Est cu privire la valul de importuri de cereale ieftine din Ucraina, scutite de taxe vamale până în luna iunie 2024. Ministrul polonez al Agriculturii a demisionat săptămâna trecută ca urmare a protestelor fermierilor, în timp ce în România mii de fermieri au blocat vineri traficul rutier și vămile.

Premierii Poloniei, României, Bulgariei, Ungariei și Slovaciei au cerut recent Comisiei Europene să ia măsuri cu privire la importurile de produse agricole din Ucraina. Vineri, autoritățile din Polonia au anunțat că vor opri, temporar, importurile de cereale din Ucraina pe piața internă, dar vor permite în continuare tranzitul cerealelor ucrainene. "Caracterul politic al protestelor fermierilor europeni este evident.

Ucraina vinde anumite cantități de cereale în Polonia, dar nu este vorba de cantități mari", a spus Denys Marchuk, vicepreședintele Uniunii Producătorilor Agricoli din Ucraina (UAC), într-un comunicat de presă. "Cu toate acestea, anumite forțe trebuie să demonstreze că acest lucru este o consecință a unei supra-aprovizionări cu cereale din Ucraina", a spus Denys Marchuk, menționând faptul că în Polonia vor avea loc alegeri parlamentare la finele acestui an.

Potrivit lui Denys Marchuk, există o tendință globală de scădere a prețurilor la cereale și oleaginoase, iar Ucraina folosește Polonia și România mai degrabă ca rute de tranzit, decât să exporte direct cereale în cele două țări, scrie Agerpres.

Marchuk a estimat că interdicția de import decisă de Polonia ar putea afecta fermierii din regiunile vestice ale Ucrainei, care în mod tradițional își vând producția către consumatorii din Polonia, adăugând că fermele ucrainene mai au în continuare până la 40% din recolta de cereale de anul trecut, pe care intenționează să o vândă sau să o utilizeze pentru sezonul de însămânțare Partidul Social Democrat a cerut, marți, Ministerului Afacerilor Externe să înceapă negocierile pentru aplicarea în România a „modelului polonez” privind exporturile de cereale ucrainene către Uniunea Europeană. "PSD solicită Ministerului Afacerilor Externe să inițieze discuții diplomatice cu autoritățile din Ucraina pentru suspendarea temporară a exporturilor de cereale pe piața românească, după modelul aplicat în Polonia.

Totodată, PSD consideră că România trebuie să fie în continuare alături de Ucraina și să asigure tranzitul cerealelor din această țară către state terțe din Uniunea Europeană și către rutele comerciale din Marea Neagră", arată social-democrații.

Potrivit PSD, dificultățile majore întâmpinate de fermierii români ca urmare a facilitării comerțului cerealelor ucrainene trebuie să fie rezolvate printr-un dialog diplomatic constructiv între cele două state.

Clauzele comerciale nu sunt negociate de Ministerul Afacerilor Externe, în agricultură acestea fiind de competența ministrului Petre Daea, a precizat, marți, europarlamentarul Dacian Cioloș, fost comisar european pentru agricultură, referindu-se la solicitarea PSD. Un mare cultivator și exportator de cereale, producția de cereale a Ucrainei este posibil să fi scăzut până la aproximativ 53 de milioane de tone în anul calendaristic 2022, de la un record de 86 de milioane de tone în 2021, oficialii dând vina pentru această scădere pe luptele din estul, nordul și sudul țării.

Cu toate acestea, oficialii ucraineni au declarat recent că, în trimestrul aprilie-iunie 2023, Ucraina ar putea exporta alte 15,6 milioane de tone de cereale, ceea ce ar duce exporturile totale în sezonul 2022/23 la o cifră surprinzătoare de aproape 53 de milioane de tone. Milioane de tone de cereale din recolta de anul trecut au rămas în silozurile din Ucraina după ce principalele sale porturi la Marea Neagră au fost închise în a doua jumătate a sezonului 2021/22 ca urmare a blocadei rusești.

În urma acordului intermediat de Națiunile Unite și Turcia, trei porturi ucrainene au fost deblocate de la finele lunii iulie 2022. Eforturile pentru prelungirea acordului și dincolo de luna mai sunt în derulare, însă Rusia solicită eliminarea obstacolelor care stau în calea exporturilor sale de produse agricole.


Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:48 %
Vint:5,14 m/s
Sun
4
Mon
6
Tue
5
Wed
5
Thu
5
Arhivă Radio Chișinău