Vulcanul Etna, intrat în faza de erupție, produce victime și distrugeri

  • 26 Decembrie 2018 12:37
Vulcanul Etna, intrat în faza de erupție, produce victime și distrugeri

Zona în care se află vulcanul Etna, intrat luni în faza de erupție, a fost zguduită de un seism cu magnitudinea de 4,8 în noaptea de marți spre miercuri, care a făcut patru răniți și a provocat prăbușirea și avarierea unor clădiri străvechi, au anunțat miercuri reprezentanții autorităților italiene din domeniul Protecției Civile, informează AFP.

Potrivit Institutului Național de Geofizică și Vulcanologie (INGV), seismul s-a produs la miezul nopții la o adâncime de doar un kilometru.

Deși zona în care se află renumitul vulcan sicilian a fost zguduită de sute de mici seisme începând de luni, cel care s-a produs în noaptea de marți spre miercuri reprezintă cel mai important eveniment seismic de după debutul fazei de erupție.

O mică porțiune de autostradă construită în apropierea țărmului sicilian a fost închisă ca măsură de precauție, însă aeroportul din Catania, capitala provinciei italiene, aflat la mică distanță de vulcanul Etna, a rămas operațional miercuri.
Epicentrul a fost localizat în apropiere de zona în care se află trei mici comune din nordul Cataniei, iar zeci de familii de localnici și-au petrecut noaptea pe străzi.

Patru persoane au suferit răni ușoare - zgârieturi și contuzii -, lipsite de gravitate, potrivit serviciilor italiene de prim ajutor.

Două persoane au trebuit să fie extrase de sub dărâmăturile unei clădiri care s-a prăbușit.

După seismul din noaptea trecută, pământul a continuat să se cutremure timp de mai multe ore, fiind înregistrate 11 replici de mai mică intensitate.

Potrivit INGV, peste 130 de replici seismice au fost înregistrate în zonă luni dimineață, la puțin timp după debutul erupției, iar cea mai puternică dintre ele a avut o magnitudine de 4 grade.

Erupția s-a produs pe un versant lateral al vulcanului Etna, o premieră în ultimii doi ani, potrivit vulcanologului Boris Behncke.

Din cauza lipsei de vizibilitate, o mare parte a spațiului aerian din jurul vulcanului a fost închisă luni, înainte de a fi redeschisă în ziua următoare.

Marți, un seism cu magnitudinea 4,3 a fost înregistrat în aceeași zonă, fără să provoace însă pagube materiale.

Etna, care are o altitudine de 3.350 de metri, este cel mai important vulcan activ din Europa, cu erupții frecvente, cunoscute de cel puțin 2.700 de ani.

Cea mai recentă fază eruptivă a sa datează din primăvara anului 2017, iar precedenta erupție de amploare din iarna 2008-2009.

La sfârșitul lunii martie, un studiu publicat în revista Bulletin of Vulcanology a dezvăluit că Etna alunecă foarte încet spre Marea Mediterană, cu un ritm constant de 14 milimetri pe an.

Protecția Civilă și-a sporit marți operațiunile de monitorizare a vulcanului Stromboli, care a redevenit activ la rândului lui marți, ejectând jeturi de lavă. Activitatea vulcanului Stromboli pare să fie legată de cea a vulcanului Etna, potrivit experților.

Stromboli este o insulă vulcanică ce aparține Italiei și face parte din Insulele Eoliene, aflate la nord-est în raport cu Sicilia.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău