Vulcanul care a izgonit locuitorii unei insule, dar a adus turiști în loc

  • 20 Octombrie 2019 17:10
Vulcanul care a izgonit locuitorii unei insule, dar a adus turiști în loc

Pe insula Stromboli, 300 de oameni locuiesc direct sub unul dintre cei mai activi vulcani ai planetei, conform BBC, scrie Digi24

Aflată la nord de coasta siciliană, furtunoasa insulă Stromboli este casă permanentă pentru 300 de persoane, două sate și un vulcan extrem de imprevizibil. Timp de 90 de ani, această pată de pământ în mijlocul mării a erupt aproape continuu.

În fapt, capriciosul vulcan care aruncă  precum o fânână , a devenit cunoscut pentru lava specifică pe care o generează – oamenii de știință folosesc termenul de „strombolian” pentru a defini erupții vulcanice similare de pe planetă.

Stromboli este cea mai îndepărtate dintre cele 7 insule Aeoliene ale Italiei. Priveliștea oferită de vulcanul de pe insulă este una specială – muntele care descrie un con aproape perfect de ridică 924 de metri dinsprea marea care pare de cobaltă și coboară alți 1000 de metri sub ea.

Insula nu a fost mereu atât de activă vulcanic și nici atât de slab populată. La începutul secolului trecut, în jur de 4000 de persoane locuiau acolo. După o erupție masivă și un tsunami rezultat din ea în 1930, majoritatea locuitorilor insulei au emigrat în Statele Unite sau Australia.

Erupțiile continue și constante care au început atunci au produs și exodul. Până la mijlocul anilor ‘40 doar 15% dintre locuitorii insulei rămăseseră acolo.

Astăzi, Stromboli este unul dintre cei mai vizitați vulcani ai lumii. Turiștii merg deseori în drumeții lungi de câteva ore pentru a se bucura de priveliștea de pe marginea craterului vulcanic. În această vară, însă, două explozii masive ale vulcanului au ucis un excursionist italian și au dus la evacuarea a 70 de persoane de pe insula.

Pentru copiii din zonă, care sunt obișnuiți cu liniștea caracteristică din restul anului, vara care a adus cu ea sute de turiști interesați să vadă gigantul vulcan a reprezentat ceva foarte nou. Numărul copiilor de pe insulă este, însă, foarte redus, pentru că în Stromboli nu există liceu, fapt ce face ca ei să trebuiască să plece după vârsta de 14 de ani.

Rezidenții insulei, însă, foști sau actuali, vobesc cu afecțiune despre locul lor de origine, iar mulți dintre cei care au plecat se întorc, chiar dacă doar temporar, pentru a își revedea locul natal.

Sursa:Digi24




Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău