Vremea se menține caniculară pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Recomandările experților în sănătate publică

  • 17 Iulie 2023 13:34
Vremea se menține caniculară pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Recomandările experților în sănătate publică

Vremea se menține caniculară, cu temperaturi maxime de 35 grade pe întreg teritoriul R. Moldova. Experții în sănătate publică recomandă populației evitarea expunerii la soare în aceste zile, mai ales persoanelor în vârstă și cu boli cronice, transmite Radio Chișinău.

Vremea foarte caldă va persista în acest început de săptămână, Codul galben de caniculă fiind prelungit până pe 18 iulie, a spus Natalia Șcarenea, de la Serviciul Hidrometeorologic de Stat:

„Serviciul Hidrometeorologic de Stat are deja emis un cod galben de caniculă. Codul galben a intrat în vigoare de la data de 16 și durează până la data de 18, pe arii extinse – temperatura maximă va atinge +32 grade și mai mult. Evident, aceste temperaturi sunt înregistrate la umbră, spre exemplu dacă la umbră avem temperaturi de +35 grade, la soare sunt cu 6-7 grade mai mult. Adică o temperatură de +40 grade”,  a spus Natalia Șcarenea.

Pe perioada  de caniculă crește rata deceselor în rândul  persoanelor suferinde de boli cronice. Medicii recomandă populației să stea în spații răcoroase și umbrite, să se hidrateze. Directorul adjunct al Agenția Națională pentru Sănătate Publică, Ion Șalaru:

„Principalele efecte ale caniculei sunt deshidratarea, insolația și agravarea bolilor cronice. Crește riscul de deces pentru persoane dacă nu au grijă de sănătate, dacă nu se hidratează și dacă nu țin sub control tratamentul. Acum este în proces de promovare și avizare un Program Național privind adaptarea la schimbările climatice până în anul 2030”, a spus Ion Șalaru.

Vremea caniculară poate să deregleze întregul echilibru al organismului provocând stări de stres, astenie fizică și nervoasă, migrene, moleșeală, insomnie, surmenaj fizic și intelectual, leșin, deshidratare, oboseală generală, arsuri, erupții, acutizarea multor boli netransmisibile, etc. Cei mai vulnerabili sunt copii, persoanele în vârstă și cele cu boli cronice, gravidele, avertizează experții ANSP.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:6,17 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
14
Sun
14
Mon
11
Arhivă Radio Chișinău