Vremea neobișinuit de caldă îi îngrijorează pe agricultori. „Acum sunt stopate și un șir de lucrări de toamnă”

  • 11 Noiembrie 2019 13:55
Vremea neobișinuit de caldă îi îngrijorează pe agricultori. „Acum sunt stopate și un șir de lucrări de toamnă”

Vremea se va menține călduroasă pentru această perioadă, cu temperaturi de maxim 20 de grade încă câteva zile.

În perioada de referință, ploi de scurtă durată se prevăd, rareori, doar în nordul țării, fapt ce îi cam îngrijorează pe agricultori. „Seceta de peste an continuă să ne facă bătăi de cap. După ce am avut o roadă foarte proastă de grâu și porumb, acum sunt stopate și un șir de lucrări de toamnă. Pe unele terenuri este practic imposibil de arat, pentru că pământul este foarte uscat, iar ploi în viitorul apropiat nu se prevăd”, a estimat pentru MOLDPRES un producător agricol din sudul țării.

Conform calendarului popular, a doua săptămână din Brumar are în centru sărbătoarea lui Sfântul Dumitru, numit de creștini și Simedru. „La Simedru prin multe locuri se termina pășunatul, se alegeau oile, se achitau cu păstorii și-i angajau pentru anul viitor. În popor se spune: „La Simedru ciobanii își caută stăpânii”. De acum și până la Sf. Gheorghe cerul este încuiat, oamenii intră în anotimpul hainelor groase, iar vietățile pământului încearcă și ele să-și găsească adăposturi cât mai calde”, indică mai multe surse. 

Meteorologia populară nu se prea potrivește cu hărțile sinoptice actuale, or, până la finele acestei toamne mai sunt încă două decade, însă anotimpul din acest an a reușit să bată niște recorduri. Bunăoară, octombrie 2019 a fost cea mai caldă lună octombrie înregistrată vreodată în lume, potrivit  serviciului european Copernicus privind schimbările climatice, menționând că este a cincea lună consecutivă care a depășit sau s-a apropiat de un nivel record.

Sursa: Moldpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
8,29
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău