Vremea caldă din decembrie a provocat ieșirea albinelor din stupine. Cum afectează temperaturile ridicate agricultura

  • 23 Decembrie 2019 16:47
Vremea caldă din decembrie a provocat ieșirea albinelor din stupine. Cum afectează temperaturile ridicate agricultura

Starea vremii, cu temperaturi primăvăratice, ce caracterizează ultima perioadă, este îngrijorătoare pentru agricultură, dar nu critică, a estimat - la solicitarea MOLDPRES - Vasile Șarban, șef de direcție la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM).

Potrivit specialistului MADRM, deocamdată, starea vremii nu este gravă pentru culturile de câmp de toamnă – grâu, rapiță, orz etc. „Semințele din sol au avut posibilitate pentru germinare și dezvoltare, fapt la care au contribuit temperaturile blânde și precipitațiile, căzute în ultimul timp, inclusiv condensatul din ceață. Însă această stare de lucruri nu trebuie să fie de durată, or, în acest sens sunt optimiste prognozele meteorologilor care afirmă că în următoarea perioadă valorile termice vor înregistra tendință de scădere, cu evoluare în minus", a afirmat sursa citată.

Mai complicată este situația în cazul culturilor pomicole, care sunt în stare de repaus și au nevoie pentru aceasta de temperaturi negative și strat de ninsoare. „Dacă se va menține actuala stare a vremii, există riscul să fie provocată revenirea la vegetație și să îmbobocească mugurii până la înflorire. Astfel, ulterior, un eventual ger puternic ar putea compromite recolta din anul următor”, a specificat Vasile Șarban pentru  MOLDPRES.

Referindu-se la sectorul apicol, deoarece mai mulți apicultori semnalează că vremea caldă a provocat ieșirea albinelor din stupine, responsabilul MADRM a confirmat că albinele ies din stupine la temperaturi de plus 10 grade, însă acest fapt nu poate fi neapărat alarmant pentru această perioadă.

„Aceste ieșiri ale albinelor sunt și niște zboruri de curățare, foarte necesare pentru specie. Totodată, în lipsa  florilor, albinele nu se vor deplasa departe de stupi, aceste ieșiri fiind, cum am mai spus, în scopuri curative. Totuși, în perioada rece, apicultorii trebuie să monitorizeze mereu familiile de albine ca să intervină de urgență în caz de necesitate, fiind pregătiți și pentru perioade de încălzire, și pentru geruri severe. În același timp, producătorii trebuie să urmărească dacă albinele au hrană, acces la hidratare. Pe vreme de iarnă, albinele trebuie alimentate suplimentar, cu turte, vitamine, zahăr sau miere”, a relevat Vasile Șarban, șeful Direcției politici de producție, procesare și reglementare a calității produselor de origine vegetală din cadrul MADRM.

În același timp, surse de la Serviciul Hidrometeorologic de Stat au estimat pentru MOLDPRES că trecerea stabilă a temperaturii medii zilnice prin valoarea de 0ºC în direcția scăderii (începutul iernii meteorologice) se înregistrează, în general, în prima decadă a lunii și în decada a doua - în sudul țării:  „Au mai fost ani, cu un decembrie blând și călduros, dar experiența arată că acest fapt nu înseamnă că iarnă ca la carte nu vom avea. Factologic, sezonul abia e la început și încă vom avea parte și de ger, și de zăpadă”. Și solstițiul de iarnă, produs la 22 decembrie,  marchează începutul iernii astronomice, precum și al celor mai reci trei luni din an, în emisfera nordică.

Potrivit Organizației Meteorologice Mondiale, anul 2019 marchează finalul unui deceniu cu temperaturi extrem de ridicate, scăderea stratului de gheață și o creștere record a nivelului apelor mării la scară globală, din cauza gazelor cu efect de seră produse în urma activității umane.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău