Vrei o mașină electrică? Top 5 avantaje și dezavantaje

  • 23 Martie 2021 16:31
Vrei o mașină electrică? Top 5 avantaje și dezavantaje

Automobilele electrice cresc în popularitate de la an la an. Astfel, persoanele care își doresc să achiziționeze o mașină nouă pot lua în considerare această opțiune. Totuși, există o serie de compromisuri pe care proprietarii le fac pentru a deține o mașină electrică și este indicat să vă informați în detaliu înainte de a lua o decizie care vă poate pune anumite probleme, transmite g4media.ro.

Potrivit sursei citate, la fel ca în cazul oricărui autovehicul, cu precădere second-hand, trebuie să cunoașteți cât mai multe detalii despre starea mașinii, mentenanța efectuată și istoricul de daune/kilometraj al acesteia. 

Cinci avantaje ale mașinilor electrice

1. Costurile energiei electrice. La momentul actual, mașinile electrice nu domină încă piața auto, prețurile pentru încărcare la diverse stații variind între 30 – 60 de lei, indiferent de cantitatea de curent consumată. Există și locații unde încărcarea este gratuită în anumite condiții.

Încărcările rapide (~50 kwh) tind să fie o idee mai scumpe, însă diferența este neglijabilă, având în vedere că de aceeași sumă se pot achiziționa 5-10 litri de benzină/motorină, o cantitate care sigur nu vă asigură autonomia unui „plin” cu o mașină electrică.

2. Întreținere ieftină. Datorită faptului că autovehiculele electrice au mai puține piese în mișcare și anexe față de echivalentele lor ce folosesc combustie internă (ICE), reviziile sunt mai ieftine. Astfel, puteți uita de schimbul de ulei + filtre, antigel, bujii, kituri de distribuție și multe altele.

De asemenea, mașinile electrice tind să conserve și viața plăcuțelor/discurilor de frână datorită frânării regenerative. Desigur, automobilele electrice necesită o oarecare mentenanță, însă aceasta va fi neglijabilă, mai ales dacă circulați mult (40-50.000km/an), costul acesteia amortizându-se cu economia de combustibil.

3. Contribuția la un viitor mai curat. Chiar dacă există anumite controverse legate de modalitatea de producție a automobilelor electrice, un lucru este cert – acestea produc zero emisii poluante, un lucru demn de luat în seamă când substanțele toxice din aerul respirat pot provoca diverse forme de cancer sau alte boli grave.

Calitatea aerului din marile orașe ale lumii și chiar din țara noastră lasă mult de dorit, cu precădere la orele de vârf, când mii de autoturisme cu motor termic emană vapori toxici. Pe măsură ce sistemele anti-poluare (catalizatoare, filtre de particule Diesel) se încălzesc, efectul este oarecum redus, însă amprenta de carbon s-a format deja, iar rezultatele se vor vedea în timp.

Un autovehicul electric folosește o resursă regenerabilă, în contrast cu motoarele termice. Având în vedere că electricitatea se poate obține prin foarte multe metode, această sursă de energie se dovedește a fi mai sustenabilă și, dacă este obținută prin mijloace eco-friendly, mult mai ecologică.

4. Mai puțină poluare fonică. Unii dintre noi sunt pasionați de „mormăitul” grav al unui motor Diesel sau de tonalitatea dramatică a unui motor pe benzină, însă când acestea devin soundtrack-ul fiecărei dimineți de mers la muncă, pot deveni deranjante. Dacă locuiți lângă o stradă aglomerată sau o șosea sau dacă pur și simplu nu sunteți fanul zgomotului tehnic, o mașină electrică vă poate garanta călătorii silențioase și plăcute.

Zgomotul emis de un astfel de vehicul este neglijabil, punându-se chiar problema siguranței pentru pietoni – aceștia nu pot auzi în unele situații apropierea unei mașini electrice, existând posibilitatea unei situații periculoase.
Din fericire, această problemă a fost rezolvată implementând diverse sisteme de city-safety, cu frânare automată la detectarea obstacolelor sau chiar mici difuzoare ce simulează (silențios, de asemenea) sunetul unui motor în grila din față, activate la viteze reduse pentru a avertiza pietonii.

5. Reduceri de preț, taxe și cool-factor. Dacă decideți să achiziționați un autoturism electric nou, prin programul Rabla Plus veți primi o reducere de 45.000 de lei din prețul acestuia. În cazul modelelor plug-in hybrid, reducerea este de 20.000 de lei. Mai mult decât atât, autoturismele electrice sunt scutite de impozitul anual.

În prezent, mașinile electrice reprezintă un procent mic din piața auto și astfel veți atrage mai multe priviri la volanul unui astfel de automobil, mai ales datorită faptului că acestea tind să aibă un design mai nonconformist, cu unele excepții.

Există în continuare numeroase idei preconcepute față de aceste mașini, cu precădere între persoanele mai conservatoare, dar dacă vă doriți să ieșiți în evidență fără să cheltuiți mai mult de 20.000 €, autovehiculele electrice ar trebui să se afle printre opțiunile dumneavoastră.

Cinci dezavantaje ale mașinilor electrice

1. Prețul de achiziție. Fiind o tehnologie nouă și într-o continuă dezvoltare, prețurile mașinilor electrice tind să fie considerabil mai mari, comparativ cu cele care folosesc carburanți convenționali.
De exemplu, dacă o mașină din clasa compactă costă ~15.000 €, echivalentul ei electric poate ajunge și la 25.000-30.000€ (cu reducerea inclusă), un preț care pentru majoritatea clienților este nejustificat. Astfel, se optează în general pentru autoturisme din clasa subcompactă, la prețuri cuprinse între ~ 17.000-23.000€ (prin Rabla Plus), dar la acestea, pe lângă dezavantajele pe care clienții și le asumau deja, se adaugă și o lipsă de spațiu/confort interior.
Chiar și aplicând reducerea Rabla Plus și potențialele promoții, mașinile electrice sunt mai scumpe și de obicei acesta este motivul pentru care încă se achiziționează mașini cu motoare termice sau hibride.

 

Citiți continuarea pe g4media.ro 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău