Votat: Întreprinderile de interes public vor fi obligate să instituie comitete de audit

  • 31 Martie 2023 12:42
Votat: Întreprinderile de interes public vor fi obligate să instituie comitete de audit

Întreprinderile de interes public vor fi obligate să instituie comitete de audit. Astfel, controlul de audit va avea loc pe durata întregului an, spre deosebire de misiunile de audit obișnuite, inclusiv cele efectuate de Curtea de Conturi, sau de controalele făcute de comisia de cenzori. Parlamentul a votat în cea de-a doua lectură un proiect de modificare a legislației care are scopul de a îmbunătăți activitatea de audit în cadrul entităților de interes public. Au fost modificate Legea cu privire la întreprinderea de stat și întreprinderea municipală, Legea privind societățile pe acțiuni, Legea privind societățile cu răspundere limitata, dar și alte acte normative, anunță Serviciul de presă al legislativului.

Potrivit NOII LEGI, Comitetul de audit se constituie în mod obligatoriu de către entitățile de interes public și funcționează potrivit prevederilor legislației, statutului societății și regulamentului comitetului de audit al societății. De asemenea, actul normativ conține măsuri de atragere și de motivare a specialiștilor calificați în domeniile de activitate contabilă și de audit în componența comitetelor de audit.

Printre companiile de interes public sunt băncile comerciale, societățile de asigurări, companiile listate la Bursa de Valori, precum și unele categorii de companii care au în proprietate capital de stat, în funcție de capitalul social, numărul de angajați și cifra de afaceri.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
13,85
Nori împrăștiați
Umiditate:74 %
Vint:6,69 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău