VOTAT | 70 de hectare transferate de la Colegiului Național de Vinificație pentru construcția ”Arena Chișinău”

  • 23 Martie 2018 13:20
VOTAT | 70 de hectare transferate de la Colegiului Național de Vinificație pentru construcția ”Arena Chișinău”

Un teren de aproape 70 de hectare din comuna Stăuceni va fi luat din gestiunea Colegiului Național de Viticultură și Vinificație pentru a construi pe el Arena Chișinău, un proiect anunțat recent de Partidul Democrat. Inițiativa a fost votată astăzi de Parlament, fiind însă criticată de unii deputați din opoziție, care au comentat proiectul ca fiind unul electoral.

Pentru construcția arenei vor fi necesare aproximativ 10-15 hectare de teren, iar terenul rămas va fi utilizat pentru zone de agrement, parcări, locuri de joacă pentru copii, a precizat președintele Parlamentului, Andrian Candu, cel care a prezentat proiectul. Autorii speră să atragă în acest proiect investitori privați, iar costul total este estimat la aproximativ 35-50 de milioane de euro. Locația aleasă, a provocat discuții în Parlament, dar Andrian Candu a declarat că acesta este cel mai bun teren identificat. El a mai declarat că arena ar putea fi construită în decurs de aproximativ un an.

„Toate etapele de pregătire să le desfășurăm până în luna aprilie, după care mai urmează cel puțin două luni de concurs internațional și dacă în lunile iunie-iulie începe construcția fizică a acestui proiect, specialiștii spun că într-un an de zile este posibilă finalizarea unei astfel de arene, de dimensiuni medii, într-un an.”, spune Andrian Candu.

Acest termen este însă considerat ca ireal de opoziție. Potrivit liderului fracțiunii PLDM, Tudor Deliu, proiectul este unul electoral.

„Sunt mai multe semne de întrebare. Dacă se dorea demult acest proiect de ce nu au fost bugetați banii? Să dea Domnul să se construiască, dar este un proiect cu foarte mare iz electoral.”

Și deputații socialiști au criticat graba cu care este promovat acest proiect.

„Nu este prima încercare de a scoate din circuitul agricol acest teren. Poate destinația este bună, de aceea propunere este să luăm o pauză ca să ne prezentați proiectul și de ce să nu discutăm acest proiect cu societatea sportivă?”, se întreabă Vlad Bătrâncea.

Până la urmă,majoritatea parlamentară a votat în două lecturi schimbarea destinației terenului respectiv.

Proiectul „Arena Chișinău” a fost lansat de Partidul Democrat acum 10 zile. Arena Chișinău va avea o capacitate de 3.000-5.000 de locuri pe scaune, aproximativ 800-1.200 de locuri de parcare și va putea găzdui diferite evenimente sportive, dar și conferințe, expoziții sau concerte.

Publicația de investigații Ziarul de Gardă scris că scoaterea terenului respectiv din circuitul agricol va provoca pierderi de 90 de milioane de lei, iar statul a alocat 200 de milioane de lei pentru edificarea arenei din fondul pentru reparația drumurilor.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
14,4
Cer fragmentat
Umiditate:73 %
Vint:8,23 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău