Vot la ONU privind Ierusalimul: Palestinienii salută sprijinul internațional; Israelul respinge decizia Națiunilor Unite

  • 26 Septembrie 2019 13:42
Vot la ONU privind Ierusalimul: Palestinienii salută sprijinul internațional; Israelul respinge decizia Națiunilor Unite

Palestinienii au salutat joi votul Adunării Generale a ONU care a adoptat cu o largă majoritate o rezoluție ce condamnă recunoașterea de către Statele Unite a Ierusalimului drept capitală a Israelului, relatează AFP, preluat de Agerpres.

"Această decizie reafirmă faptul că palestinienii beneficiază de sprijinul internațional pentru cauza lor dreaptă. Ne vom continua eforturile la ONU și la alte forumuri internaționale pentru a pune capăt ocupației (israeliene) și pentru a crea un stat palestinian cu capitala Ierusalimul de Est", a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui palestinian Mahmoud Abbas.

"Nici o decizie a vreunei părți nu poate schimba realitatea: Ierusalimul este un teritoriu ocupat potrivit dreptului internațional", a adăugat purtătorul de cuvânt, Nabil Abu Roudeina.

Din cele 193 de state membre ONU, 128 au votat în favoarea rezoluției, nouă au votat împotrivă și 35 s-au abținut. Australia, Canada, Mexic și Filipine s-au aflat printre țările care s-au abținut de la vot.

La rândul său, Israelul a respins joi votul Adunării Generale a ONU care solicită Statelor Unite să-și retragă decizia de a recunoaște Ierusalimul drept capitală a statului Israel, relatează Reuters.

"Israelul respinge decizia ONU și în același timp este mulțumit de numărul mare de țări care nu au votat rezoluția", se afirmă într-un comunicat al biroului premierului Benjamin Netanyahu.

"Israelul îi mulțumește președintelui american Donald Trump pentru poziția sa fermă în favoarea Ierusalimului și mulțumește țărilor care au votat împreună cu Israelul, împreună cu adevărul", se precizează în comunicat.

La 6 decembrie, președintele american Donald Trump a anunțat că SUA recunosc Ierusalimul drept capitală a statului Israel, anunț ce a marcat o schimbare majoră a politicii Washingtonului în Orientul Mijlociu. Totodată, Trump a cerut Departamentului de Stat al SUA să înceapă pregătirile pentru a muta ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim. Liderul de la Casa Albă a subliniat că Ierusalimul trebuie să rămână locul sfânt pentru trei religii importante (creștină, mozaică și musulmană, n.r.) și că Israelul are dreptul de a-și decide propria capitală.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău