Vot final pentru proiectul privind salarizarea egală pentru muncă egală

  • 22 Aprilie 2022 10:07
Vot final pentru proiectul privind salarizarea egală pentru muncă egală

Companiile urmează să informeze anual angajații privind nivelul de salarizare pe funcție, separat pentru fiecare dezagregat pe gen. Deputații au votat în lectură finală proiectul privind salarizarea egală pentru muncă egală, transmite IPN.

Autoarea proiectului, deputata Doina Gherman, precizează că astăzi legea nu cere informarea angajaților privind diferența salarială dintre femei și bărbați la nivelul unui angajator, ci interzice divulgarea informațiilor despre salariu. Or aceasta este considerată informație confidențială prin Codul Muncii și pentru angajați devine imposibil să cunoască faptul că sunt plătiți mai puțin decât colegii lor care fac aceeași muncă.

Proiectul prevede introducerea măsurilor de transparentizare a sistemului de salarizare și a obligativității față de toți angajatorii de a utiliza un sistem de evaluarea echitabilă a funcțiilor. De asemenea, va fi definit principiul plată egală pentru muncă egală sau muncă de valoare egală. În legislația Republicii Moldova nu este definit explicit principiul plată egală pentru muncă de valoare egală între femei și bărbați. Deși acest principiu se regăsește în cadrul legal, lipsește o definire clară a termenilor ce vizează principiul dat.

Potrivit inițiativei legislative, informația cu privire la nivelurile de remunerare pentru categoriile de angajați care prestează muncă egală sau muncă de valoare egală trebuie să includă, pe lângă salariul de bază, orice plăți în natură sau bonusuri sau plăți complementare sau variabile care se adaogă salariului de bază.

Totodată, și angajatorul va fi obligat să prezinte această informație regulat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,96
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău