Vot final: Parlamentul a interzis publicitatea jocurilor de noroc

  • 26 Noiembrie 2021 11:14
Vot final: Parlamentul a interzis publicitatea jocurilor de noroc

Parlamentul a interzis orice fel de publicitate a loteriilor, pariurilor la competiții și evenimente sportive și altor forme de servicii din domeniul jocurilor de noroc, inclusiv cele online. Proiect de lege a fost votat de deputați în lectură finală în ședința de joi, 25 noiembrie, transmite IPN.

Inițiativa legislativă aparține unui grup de deputați ai Fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate. Autorii argumentează că jocurile de noroc creează victime și dependență printre cele mai vulnerabile pături ale societății, inclusiv printre minori. Dependența jocurilor de noroc are un efect devastator asupra stării financiare a populației, consideră parlamentarii.

Autorii proiectului mai precizează că zilnic în Republica Moldova se vând peste 1,3 milioane de bilete de loterie, în mare parte fiind procurate de persoane vulnerabile. Potrivit lor, în anul 2017 venitul anual din vânzarea biletelor a constituit 3,4 milioane, în 2020 a crescut până la 613 milioane de lei, iar în primele opt luni ale anului curent – până la 2,6 miliarde de lei. Și dacă în 2017 s-au vândut 425 de mii de bilete de loterie, de la începutul acestui an și până în luna august – 328 de milioane de bilete.

Proiectul interzice publicitatea tuturor tipurilor de jocuri de noroc – loterii, pariuri la competiții și evenimente sportive și loterii momentane. Este vorba inclusiv despre publicitatea la radio și televiziune, în presa scrisă, în serviciile cinematografice și video, prin internet, cu utilizarea rețelelor telefonice, precum și despre publicitatea exterioară, în mijloacele de transport sau prin intermediul trimiterilor poștale.

Pentru aprobarea proiectului au votat 55 de deputați PAS.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,06 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău