Vor putea sau nu străinii să dețină terenuri agricole? Ei ar controla 15% din suprafețele agricole

  • 31 Ianuarie 2023 11:48
Vor putea sau nu străinii să dețină terenuri agricole? Ei ar controla 15% din suprafețele agricole

O nouă dezbatere a izbucnit la început de an, pe unul dintre cele mai sensibile subiecte de la obținerea independenței și până în prezent: dreptul de proprietate asupra terenurilor agricole pentru străini, scrie mold-street.com.

Astfel Asociația Forța Fermierilor, la care director executiv este fostul vicepreședinte al Parlamentului și unul din liderii Platformei DA, a anunhțat că "este îngrijorată profund de faptul că redacția actuală a documentului oferă undă verde pentru companiile cu capital străin să devină proprietari ai terenurilor agricole".

Formulări ambigue sau interpretări eronate

"Articolul 21 din proiectul respectiv interzice dobândirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole pentru persoanele fizice și juridice străine. Or, în text nu este nici o concretizare a noțiunii "persoana juridică străină".

Alte acte normative ale Republicii Moldova stipulează că persoana juridică străină sau nerezident este considerat agent economic, care este înregistrat și își desfășoară activitatea în afară Republicii Moldova", se precizează în comunicatul Asociației.

Forța Fermierilor susține că din document ar rezulta "că întreprinderile și organizațiile, care sunt înregistrate în Moldova, dar juridic sunt controlate direct sau indirect de persoanele străine, vor avea dreptul legal să fie proprietari ai terenurilor agricole din țara noastră", iar proiectul nu conține nici o limitare pentru acest tip de companii să aibă în proprietate pământul agricol moldovenesc.

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) a calificat aceste declarații drept o interpretare eronată a normelor ce țin de vânzarea terenurilor agricole cetățenilor străini.

"În art. 21 din proiectul Codului funciar este reglementat expres că „Persoanele fizice și juridice străine nu pot dobândi drept de proprietate asupra terenurilor cu destinație agricolă sau din fondul forestier prin acte juridice între vii, sub sancțiunea nulității absolute a actului juridic de dobândire”.

De asemenea, este stabilit că în cazul dobândirii terenurilor menționate prin succesiune legală, succesorii sunt obligați să îl înstrăineze în termen de un an de zile.

În cazul în care, în termenul prevăzut, terenul nu a fost înstrăinat, autoritățile publice locale vor întreprinde măsuri de vânzare a terenului, la valoarea de piață, în baza raportului de evaluare întocmit conform prevederilor Legii nr. 989/2002 cu privire la activitatea de evaluare, de la persoana care nu este în drept să îl dețină în proprietate", afirmă MAIA.

Barieră în calea investițiilor străine 

De notat că subiectul dobândirii dreptului de proprietate a străinilor asupra terenurilor agricole apare periodic în atenția publicului.

De exemplu în 2010, Ministerul Agriculturii a elaborat un proiect al Codului Funciar care ar fi acordat dreptul de proprietate asupra terenurilor agricole și pentru străini.

Continuarea aici.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
0,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:2,06 m/s
Sat
6
Sun
8
Mon
8
Tue
9
Wed
9
Arhivă Radio Chișinău