Eugen Ghilețchi, despre întoarcerea banilor din frauda bancară | Realist vorbind, nu cred că va fi recuperată toată suma

  • 17 Mai 2019 13:35
Eugen Ghilețchi, despre întoarcerea banilor din frauda bancară | Realist vorbind, nu cred că va fi recuperată toată suma

Procesul de recuperare propriu-zisă a banilor din frauda bancară este unul lent. Experții consideră că un motiv pentru care recuperarea decurge încet este legat de faptul că societatea a uitat despre acest lucru și nu mai pune presiune asupra politicienilor și asupra instituțiilor de resort, relatează Radio Chișinău.

Două miliarde 285 de milioane de lei au fost recuperați până în prezent din cele peste 13 miliarde, ce reprezintă creditul de urgență acordat de Banca Națională a Moldovei, celor trei bănci falimentare. O parte din bani au fost recuperați prin rambursarea creditelor vechi de la cele trei bănci. Altă parte a fost recuperată prin lichidarea activelor. Circa 850 de milioane de lei au fost recuperați de la persoanele condamnate pentru frauda bancară, a anunțat guvernatorul BNM, Octavian Armașu.

Expertul Eugen Ghilețchi crede că dacă procesul de recuperare a banilor furați se va desfășura cu aceeași viteză, ar fi nevoie cam de vreo 20 de ani pentru a returna toți bani. El însă este de părere că nu toți banii for fi întorși.

„Autoritățile relevante implicate în proces ar trebui să accelereze procesul de recuperare a banilor: trimiterea banilor în instanțele de judecată, demararea unor procese de judecată dacă e necesar. Dar elementul crucial care lipsește e comunicarea cu publicul: este crucial să fie creată o platformă de comunicare, unde să fie prezentate rezultate constante în fața publicului. Realist vorbind nu cred că va fi recuperată toată suma, în opinia mea personală cred că vor fi recuperate în total maxim 4 miliarde de lei. Practica demonstrează cât mai mult ne depărtăm de la fraudă, cu atât sunt mai mici șansele de recuperare”.

Evoluțiile în procesul de recuperare a furtului bancar nu sunt optimiste, crede și analistul Alexandru Fală de la Expert Grup.

„Vedem o mișcarea foarte lent, pentru că practic se cunoaște care a fost destinația acestor bani. Dar cel mai grav este că societatea noastră a cam uitat de frauda bancară și, evident, presiunea din partea societății asupra politicienilor a scăzut. Din păcate, rezultatele de la alegeri arată că această ipoteză este adevărată. Furtul miliardului își pierde din importanța sa pentru societate. Dacă nu va exista o presiune din partea societății, cel mai probabil acest proces se va tărăgăna și nu știu când va fi finalitatea lui și dacă va fi una pozitivă”

Frauda bancară a avut loc în perioada 2007-2014. Prejudicierea celor trei bănci comerciale, care în consecință au fost lichidate, a impus intervenția statului și alocarea mijloacelor bugetare în mărime de 13,34 miliarde de lei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
2,18
Ploaie ușoară
Umiditate:99 %
Vint:5,66 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
0
Thu
5
Arhivă Radio Chișinău