Vor fi instituite măsuri suplimentare de prevenire a răspândirii COVID-19 în rândul angajaților

  • 18 Noiembrie 2020 14:49
Vor fi instituite măsuri suplimentare de prevenire a răspândirii COVID-19 în rândul angajaților

Vor fi instituite noi măsuri legislative pentru prevenirea răspândirii infecției COVID-19 în rândul angajaților și pentru asigurarea continuității activității entităților. În ședințele de astăzi, Comisia economie, buget și finanțe a aprobat raportul, iar Comisia protecție socială, sănătate și familie – coraportul asupra proiectului de modificare a Codului fiscal și altor acte legislative, pentru prima lectură.  

Proiectul prevede stabilirea unui regim fiscal special pentru plățile efectuate de angajator pentru testarea salariaților în vederea identificării virusului COVID-19. Acestea vor constitui surse de venituri neimpozabile.

Cheltuielile suportate de angajator pentru testarea angajaților în vederea depistării virusului urmează a fi recunoscute spre deducere în scopuri fiscale, cu condiția confirmării documentare a acestora.

De asemenea, proiectul de lege prevede asigurarea achitării în continuare a indemnizațiilor unice angajaților infectați cu COVID-19 ai Agenției Naționale de sănătate Publică, NSP, instituțiilor medicale ale Ministerului Afacerilor Interne,  Ministerului Apărării, Administrației Naționale a Penitenciarilor, instituțiilor medico-sanitare publice spitalicești, de asistență medicală urgentă prespitalicească, de asistență medicală primară.

Totodată, în ședința de astăzi Comisia protecție socială, sănătate și familie a aprobat raportul la un alt proiect de lege care urmărește protejarea lucrătorilor medicali de riscurile profesionale. Acesta prevede ca personalul medical și auxiliar, care activează în regim de stări excepționale sau urgențe în sănătate publică, să fie asigurat cu mijloace de protecție complete și adecvate situației, din contul fondurilor de asigurare obligatorie de asistență medicală, bugetului de stat sau din alte fonduri, inclusiv testarea periodică, în funcție de perioada de incubație, în vederea depistării și inițierii precoce a tratamentului.

”Proiectul urmărește protejarea personalului medical, prevenirea și combaterea infectării acestora, asigurarea unui control și supraveghere a celor infectați și susținerea sistemului medical de a face față în perioadele de urgențe indiferent de motivele care au generat această stare de urgență în sănătatea publică”, a specificat Ruxanda Glavan, membru al Comisiei protecție socială, sănătate și familie și unul din autorii inițiativei legislative.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:17 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău