Vor fi create 13 centre pentru pacienții care au suportat un accident vascular cerebral

  • 16 Octombrie 2023 17:10
Vor fi create 13 centre pentru pacienții care au suportat un accident vascular cerebral

Treisprezece centre pentru pacienții care au suferit accident vascular cerebral vor fi create în instituțiile medico-sanitare spitalicești. Mai exact, centrele vor fi localizate în Bălți, Edineț, Soroca Căușeni, Ungheni, dar și în alte raioane și  vor activa 24 din 24 de ore.  Pacienții vor avea acces la o gamă completă de servicii medicale, starea lor fiind evaluată rapid în primele ore de la accident.  De asemenea, pacienții vor beneficia de servicii de reabilitare care să-i ajute să-și redobândească funcțiile motorii și cognitive după Accidente vasculare cerebrale a declarat ministra Sănătății, Ala Nemerenco, în cadrul unei conferințe de presă.

În statele dezvoltate economic în ultimii ani se constată o reducere cu 40% a mortalității pacienților cu AVC, iar în Rep. Moldova din contra, în ultimii ani a avut o creștere a numărului de decese provocată de această afecțiune. Omenirea a descoperit demult și deține deja metode eficiente pentru tratamentul accidentului vascular cerebral, cu toate acestea punerea lor în aplicare este des limitată de factorii: economici, geografici, tehnici, financiari și prin urmare constituie cea mai dificilă problemă în gestionarea curentă și rapidă a cazurilor de AVC. Cu toate acestea, am ajuns astăzi să anunțăm că săptămâna aceasta lansăm activitatea primelor două tomografe în regiuni - în spitalele din Bălți și Căușeni, unde se vor efectua primele exerciții, instruiri practice, verificări și conectări cu  Chișinăul. Sunt 11 centre primare de AVC create, centrele vor fi activate prin ordin de ministru imediat la pregătirea lor deplină să preia pacienții. În multe centre încă se desfășoară la moment reparația spațiului și instalarea tomografului computerizat”, a spus Ala Nemerenco.          

Centrul multidisciplinar AVC se va afla în cadrul Institutului de Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman”, iar cel comprehensiv - la Institutul de Medicină Urgentă. Totodată, Ministerul Sănătății a asigurat cu tomografe computerizate 8 instituții medico-sanitare. Costul total al tomografelor este de 73,5 milioane lei, unele din ele deja sunt în lucru, altele urmează.         

Menționăm că, potrivit datelor, Rep. Moldova se află în primele zece locuri în lume, în ceea ce privește incidența AVC, iar mortalitatea provocată de această afecțiune este de 4 ori mai mare decât în statele UE.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
5,24
Câțiva nori
Umiditate:52 %
Vint:3,09 m/s
Mon
1
Tue
1
Wed
1
Thu
4
Fri
4
Arhivă Radio Chișinău