Vor fi audiați în condiții speciale. Este vorba de copiii care sunt victime și martori la infracțiuni

  • 01 Martie 2020 18:19
Vor fi audiați în condiții speciale. Este vorba de copiii care sunt victime și martori la infracțiuni

Un nou tip de servicii pentru copiii care au fost victime sau martori al infracțiunilor – centre regionale de asistență integrată (de tip Barnahus) va fi înființat în Republica Moldova. Centrele vor acorda servicii copiilor care au avut de suferit de pe urma abuzului sexual, violenței în familie, traficului de persoane sau altor tipuri de infracțiuni. În aceste instituții va fi asigurată audierea tuturor copiilor în cadrul procedurilor penale. Totodată, aceștia vor beneficia de asistență medicală, psihologică, juridică și socială, informează Bilsaw.md.

Prima instituție de acest fel va fi inaugurată la Bălți și va deservi 12 unități administrative din nordul țării, potrivit sursei citate. Ulterior, structuri similare vor fi deschise la Chișinău și Cahul.

Noul serviciu întrunește strandardele internaționale în domeniu și vine să soluționeze o problemă gravă – revictimizarea copiilor în cadrul procedurilor penale.

Acest tip de asistența integrată pentru copiii care au fost martori sau au avut de suferit de pe urma unei infracțiuni este cunoscut în lume ca Barnahus și este recomandat de Comitetul ONU pentru Drepturile Copilului, Consiliul Europei  ca pe model de bună practică pentru un răspuns multidisciplinar, interinstituțional, la cazurile de violență sexuală asupra copiilor.

Pentru ca abordarea integrată a situației copiilor să fie asigurată, o hotărâre de Guvern, aprobată în decembrie 2019, prevede că va fi semnat  un Acordu de cooperare dintre Ministerul Sănătății,Muncii și Protecției Sociale, Inspectoratul General al Poliției, Consiliul Superior al Magistraturii, Procuratura Generală, Consiliul Național pentru Asistența Juridică Garantată de Stat, Centrul de Medicină Legală, specialiștii cărora vor asigura audierea copiilor în condiții speciale, examinarea medico-legală și asistența psihologică de criză ”sub același acoperiș”.

Statisticile oficiale arată că anual peste 1.200 de copii din Republica Moldova devin victime sau martori ale diferitor tipuri de infracțiuni. În jur de 400 dintre acestea sunt infracțiuni cu caracter sexual.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
22,74
Cer fragmentat
Umiditate:59 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău