Prima instituție de acest fel va fi inaugurată la Bălți și va deservi 12 unități administrative din nordul țării, potrivit sursei citate. Ulterior, structuri similare vor fi deschise la Chișinău și Cahul.
Noul serviciu întrunește strandardele internaționale în domeniu și vine să soluționeze o problemă gravă – revictimizarea copiilor în cadrul procedurilor penale.
Acest tip de asistența integrată pentru copiii care au fost martori sau au avut de suferit de pe urma unei infracțiuni este cunoscut în lume ca Barnahus și este recomandat de Comitetul ONU pentru Drepturile Copilului, Consiliul Europei ca pe model de bună practică pentru un răspuns multidisciplinar, interinstituțional, la cazurile de violență sexuală asupra copiilor.
Pentru ca abordarea integrată a situației copiilor să fie asigurată, o hotărâre de Guvern, aprobată în decembrie 2019, prevede că va fi semnat un Acordu de cooperare dintre Ministerul Sănătății,Muncii și Protecției Sociale, Inspectoratul General al Poliției, Consiliul Superior al Magistraturii, Procuratura Generală, Consiliul Național pentru Asistența Juridică Garantată de Stat, Centrul de Medicină Legală, specialiștii cărora vor asigura audierea copiilor în condiții speciale, examinarea medico-legală și asistența psihologică de criză ”sub același acoperiș”.
Statisticile oficiale arată că anual peste 1.200 de copii din Republica Moldova devin victime sau martori ale diferitor tipuri de infracțiuni. În jur de 400 dintre acestea sunt infracțiuni cu caracter sexual.