Vor dispărea crenvurștii din școli și grădiniție ?

  • 27 Aprilie 2016 22:58
Vor dispărea crenvurștii din școli și grădiniție ?

Crenvurștii și alte produse din carne procesată vor fi interzise în meniurile din școli și grădinițe, potrivit unui ordin semnat astăzi de ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan.

Un studiu realizat în mai multe instituții școlare și preșcolare din sate arată că 75 la sută dintre copii sunt bolnavi, iar majoritatea suferă de boli gastrointestinale. Totodată, meniurile elaborate conțin prea multe produse cu grăsimi și zahăr și prea puține fructe și legume proaspete.

Datele cercetării mai arată că fiecare al doilea copil din Republica Moldova suferă fie de malnutriție, fie de obezitate, aceste maladii având consecințe grave la maturitate, după cum a remarcat directoarea Departamentului de pediatrie din cadrul Universității de Medicină și Farmaceutică ”Nicolae Testimițanu”, Neli Revenco.

”Obiceiurile alimentare se formează din copilărie și vor dura toată viața, de aceea este important să intervenim cât mai rapid în comunitate”, a declarat Neli Revenco.

Directorul Centrului Național de Sănătate Publică, Iurie Pînzaru, a subliniat că unele dintre cele mai periculoase produse pentru copii sunt crenvurștii, care sunt incluse în meniurile din școli și grădinițe, dar și în cele de acasă.

”Am investigat mai multe probe de mezeluri și crenvurști. În cazul când pe etichetă era indicat ”Crenvurști pentru copii” și era stabilit lipsă de fosfați, au fost depistate concentrații mari de fosfați. Dacă limita de nitriți este 50 de mg, de exemplu, atunci în crenvurștii ”pentru copii” a fost stabilită o concentrație mai mare decât în celelate tipuri de crenvurști ori salamurii fierte”, a declarat Iurie Pînzaru.

După semnarea ordinului ministrului Sănătății privind interdicția acestor produse în școli și grădinițe și publicarea lui în Monitorul Oficial, toate autoritățile locale vor trebui să rezilieze contractele cu agenții economici care livrau crenvurști și produse din carne procesată și să achiziționeze carne proaspătă pentru alimentația copiilor. Ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, a declarat că urmează să fie elaborate meniuri noi, care să conțină mai multe fructe și legume de sezon.

”Astăzi este prematur să vă spunem care este costul unui buget pentru un copil în varianta finală, pentru că abia purcedem. Ce ne propunem noi în noile meniuri? Să introducem cât mai multe fructe proaspete, să excludem consumul de carne procesată în varianta industrială, să reducem la minim consumul de zahăr și grăsimi”, a declarat Ruxanda Glavan.

Noile meniuri ar urma să fie prezentate peste 2 luni, fiind elaborate în cadrul unui grup de lucru format din specialiști ai Ministerului Sănătății și cei ai Educației, ai Agenției pentru siguranța alimentelor, din părinți și producători agricoli.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
7,18
Câțiva nori
Umiditate:98 %
Vint:1,03 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
18
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău