Von der Leyen: Urmează zile decisive pentru negocierea acordului post-Brexit

  • 25 Noiembrie 2020 15:55
Von der Leyen: Urmează zile decisive pentru negocierea acordului post-Brexit

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a recunoscut miercuri că încheierea unui acord privind relația post-Brexit între Uniunea Europeană și Regatul Unit încă nu este sigură și urmează ''zile decisive'' pentru aceste negocieri, dar a exclus orice acord care ar afecta ''integritatea pieței unice europene'', potrivit agențiilor AFP, EFE și DPA, preluat de Agerpres.

''Vom face tot ce ne stă în putere pentru a ajunge la un acord. Suntem pregătiți să dăm dovadă de creativitate'', a spus ea în fața Parlamentului European. ''Dar nu suntem dispuși să repunem în cauză integritatea pieței unice'', mai ales respectarea normelor de mediu, sociale, fiscale sau privind ajutoarele de stat pentru evitarea concurenței neloiale, a adăugat ea, făcând referire la chestiunile pe care europenii le doresc incluse în acordul cu britanicii, la care se mai adaugă menținerea accesului pescarilor europeni în apele britanice și un mecanism de soluționare a diferendelor în cadrul viitorului acord.

În legătură cu acest mecanism, von der Leyen a insistat asupra instituirii în viitorul acord a unor proceduri judiciare pentru situația în care Regatul Unit sau UE s-ar îndepărta de normele comune convenite. ''Încrederea e bună, dar legea este mai bună'', a spus șefa Comisiei Europene.

În privința pescuitului, o temă care interesează în mod deosebit mai multe state membre ale UE, în special Franța, von der Leyen a susținut că ''nimeni nu contestă suveranitatea Regatului Unit în propriile sale ape, dar cerem previzibilitate și garanții pentru pescarii care navighează acolo de decenii, chiar de secole''.

Pe ansamblu, Bruxellesul dorește un acord extins care să cuprindă și norme ale UE privind concurența, mediul sau fiscalitatea, în timp ce Londra dorește doar un acord clasic de liber schimb, fără a continua să mai aplice normele europene. În timp ce mediul de afaceri este îngrijorat de un posibil ''no deal'', industria britanică a pescuitului l-a atenționat pe Johnson să-și respecte promisiunea principală care a motivat ieșirea din UE, aceea că Regatul Unit ''va prelua înapoi controlul''. Dacă în final tratativele eșuează, relațiile comerciale dintre UE și Regatul Unit se vor desfășura doar pe baza regulilor Organizației Mondiale a Comerțului (OMC).

''Sunt zile decisive pentru aceste negocieri cu Regatul Unit. Dar, sincer, astăzi nu vă pot spune dacă în final vom avea un acord'', a mai spus von der Leyen în fața eurodeputaților.

Pe 31 decembrie se încheie perioada de tranziție post-Brexit în care Regatul Unit continuă să aplice regulile europene. În lipsa unui acord comercial care să le reglementeze relațiile după această dată, Bruxellesul și Londra riscă un nou șoc economic, în plus față de cel provocat de pandemie. De asemenea, viitorul acord are nevoie de ratificarea liderilor europeni, a Parlamentului European și a celui britanic. Aceasta ar putea obliga Parlamentul European să convoace o sesiune extraordinară la sfârșitul lui decembrie.

Premierul britanic Boris Johnson a exclus din nou miercuri prelungirea perioadei de tranziție dincolo de această dată. ''Desigur că nu vom extinde perioada de tranziție, dar dorim aranjamente practice pentru a ajuta mediul de afaceri în Irlanda de Nord'', a precizat el. Bruxellesul a protestat față de un proiect de lege privind piața internă britanică promovat de premierul britanic, dar respins de Camera Lorzilor, care repune în discuție anumite angajamente asumate de Regatul Unit în acordul privind retragerea din UE, în special dispozițiile privind evitarea revenirii la o frontieră fizică între Republica Irlanda și provincia britanică Irlanda de Nord.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău