Von der Leyen: Schimbarea climatică este marea criză după pandemia de coronavirus

  • 16 Martie 2021 13:00
Von der Leyen: Schimbarea climatică este marea criză după pandemia de coronavirus

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat marți că ''schimbarea climatică este marea criză după coronavirus'' și a semnalat că, după pandemie, nu se mai poate reveni la normalitate din punct de vedere al energiei, transmite EFE, preluat de Agerpres.

''Schimbarea climatică este marea criză de după coronavirus. După pandemie nu există posibilitatea de a ne întoarce la activitatea economică având la bază combustibili fosili și în detrimentul climei și al mediului înconjurător'', a declarat Von der Leyen, care a luat cuvântul la ceremonia de deschidere a Dialogului pentru Tranziția Energetică de la Berlin, care se desfășoară online în acest an.

Șefa executivului european a trecut în revistă planurile Bruxellesului în domeniul climei și mediului înconjurător pentru acest an și a subliniat obiectivul ambițios al UE de a reduce emisiile de dioxid de carbon cu 55% până în 2030 și de a obține neutralitatea climatică până în 2050.

''Obiectivele noastre sunt ambițioase, dar fezabile'', a subliniat Ursula von der Leyen, care a vorbit despre ''o modernizare sistemică'' până la atingerea sustenabilității.

Printre inițiativele Comisiei Europene se numără actualizarea întregii legislații comunitare pentru a o alinia la obiectivul de reducere a emisiilor de dioxid de carbon, precum și pentru a extinde și consolida piața carbonului. ''CO2 trebuie să aibă un preț, pentru că nu mediul înconjurător trebuie să plătească prețul'', a apreciat șefa Comisiei Europene.

În plus, Von der Leyen s-a referit și la impunerea de taxe vamale pentru importurile de produse fabricate fără criterii sustenabile. Acest ''mecanism de ajustare a CO2'' este ''soluția preferată'' în cadrul Comisiei Europene pentru a evita concurența neloială în domeniul mediului înconjurător, a argumentat ea.

Obiectivul este de a se evita ca produse din țări terțe, ''ieftine'' pentru că nu îndeplinesc criteriile de mediu ale UE, să intre pe piața comună și să distrugă ''munca grea'' a blocului comunitar în acest domeniu.

Șefa executivului UE a amintit că o treime din valoarea pachetului comun de recuperare postcriză, în sumă de 1,8 miliarde de euro, o reprezintă investițiile ''verzi''. ''Vrem să reconciliem modul de a produce și de a face comerț cu sănătatea planetei noastre. Ceea ce este bun pentru planetă este bun pentru economie și pentru toți'', a apreciat ea.

Von der Leyen a subliniat totodată potențialul hidrogenului ca energie, pe care l-a numit ''mediul perfect către neutralitatea climatică''. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău