Von der Leyen: Rusia ar pierde accesul pe piețe financiare și la produse avansate dacă ar invada Ucraina

  • 21 Februarie 2022 09:16
Von der Leyen: Rusia ar pierde accesul pe piețe financiare și la produse avansate dacă ar invada Ucraina

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a dezvăluit unele detalii despre sancțiunile ce ar fi impuse Rusiei dacă aceasta ar invada Ucraina, șefa executivului european arătând că Moscovei i-ar fi tăiat accesul pe piețele financiare internaționale și la produse de export importante pentru economia sa, informează Reuters, citat de AGERPRES.

Liderii occidentali au refuzat până acum să ofere detalii despre răspunsurile convenite în cazul unei invazii a Rusiei, afirmând doar că exclud un răspuns militar și promițând sancțiuni economice la o scară fără precedent.

'Rusiei i-ar fi, în principiu, tăiat accesul pe piețele internaționale', a afirmat Ursula von der Leyen duminică seara la postul public german ARD.

Potrivit șefei Comisiei, ar fi impuse sancțiuni 'la toate bunurile pe care noi le producem și de care Rusia are nevoie urgentă pentru a-și moderniza și diversifica economia, acolo unde suntem dominanți la nivel mondial și ei nu au înlocuitor'.

Von der Leyen a menționat că aceste măsuri nu vor fi impuse decât după declanșarea unei invazii, ea respingând astfel apelurile președintelui ucrainean Volodimir Zelenski la sancțiuni imediate.

'Pasul spre sancțiuni este atât de uriaș și de plin de consecințe, încât știm că trebuie să dăm întotdeauna o șansă Rusiei să revină la diplomație și la masa negocierilor', a spus ea. 'Această fereastră este încă deschisă', a adăugat președinta executivului UE.

Rusia, care a desfășurat în jur de 150.000 de militari în jurul granițelor de est și nord ale Ucrainei, cere garanții că acestei țări nu i se va permite niciodată aderarea la NATO, prezentate de președintele Vladimir Putin ca esențiale pentru securitatea pe termen lung a Rusiei.

Însă, potrivit Ursulei von der Leyen, dependența de exporturile de combustibili fosili constituie slăbiciunea Rusiei.

'Acestea formează două treimi din exporturile Rusiei, iar jumătate din buget vine de la ele', a arătat Ursula von der Leyen. Rusia are nevoie să se modernizeze și 'exact acest lucru nu ar mai fi posibil' dacă i-ar fi impuse noi sancțiuni, a punctat ea.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
16,63
Ploaie de intensitate mică
Umiditate:96 %
Vint:6,17 m/s
Wed
11
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Arhivă Radio Chișinău