Von der Leyen lansează cu Ucraina și Polonia o inițiativă pentru repatrierea copiilor răpiți de Rusia

  • 24 Martie 2023 08:51
Von der Leyen lansează cu Ucraina și Polonia o inițiativă pentru repatrierea copiilor răpiți de Rusia

Uniunea Europeană va organiza, în parteneriat cu Varșovia și Kiev, o conferință cu scopul de localiza copiii răpiți din Ucraina de Rusia și a-i aduce înapoi în țara lor, a anunțat joi președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, după un summit de la Bruxelles, relatează AFP, citat de hotnews.ro.

"Este un memento înfiorător al celor mai întunecate vremuri din istoria noastră, deportările copiilor care au loc acolo. Este o crimă de război", a declarat oficialul german după summit-ul de la Bruxelles.

„Știm că 16.200 de copii au fost deportați, doar 300 s-au întors de atunci”, a continuat ea la o conferință de presă.

Ea a adăugat că „aceste acțiuni criminale justifică pe deplin mandatele de arestare emise de Curtea Penală Internațională” la 17 martie împotriva președintelui rus Vladimir Putin și a comisarului rus pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, pentru „deportarea ilegală a copiilor ucraineni în timpul invaziei ruse”.

„În parteneriat cu ucrainenii, prim-ministrul (polonez) Mateusz Morawiecki și cu mine am lansat o inițiativă de repatriere a acestor copii răpiți de Rusia. Pentru aceasta vom organiza o conferință (...) dorim să exercităm presiuni internaționale pentru ca toate măsurile posibile să fie luate pentru a-i găsi pe acești copii”, a spus ea la conferința de presă.

Ea nu a oferit detalii despre data sau locația acestui eveniment.

Scopul este „de a ajuta organismele ONU și organizațiile internaționale relevante să obțină informații mai cuprinzătoare” despre copiii deportați, a spus ea. „Aceasta include și copiii care au fost adoptați sau transferați în familii de plasament ruse”, a spus ea.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău