Von der Leyen avertizează asupra ''costului inacțiunii'' în fața schimbărilor climatice, prezentând 'Pactul ecologic' în PE

  • 11 Decembrie 2019 19:45
Von der Leyen avertizează asupra ''costului inacțiunii'' în fața schimbărilor climatice, prezentând 'Pactul ecologic' în PE

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat miercuri asupra "costului inacțiunii" în fața schimbărilor climatice, prezentând în Parlamentul European 'Pactul ecologic' care urmărește ca UE să atingă neutralitatea în materie de emisii de carbon până în 2050, relatează AFP, preluat de Agerpres.

"Unii spun că întregul cost al acestei transformări este prea ridicat. Dar să nu uităm niciodată care ar fi costul inacțiunii", a declarat ea în Parlamentul European, reunit la Bruxelles în sesiune extraordinară.

"Costul crește în fiecare an. Inundațiile îi costă pe cetățenii noștri peste cinci miliarde de euro pe an. Economia noastră pierde în fiecare an aproape zece miliarde de euro din cauza secetei, iar agricultorii plătesc foarte dur acest preț", a mai afirmat șefa Comisiei Europene.

"Iar acesta este doar începutul. Însă nu este o fatalitate. Putem rezista (...) Nu este prea târziu", a adăugat ea.

'Pactul ecologic european' este o foaie de parcurs menită a deveni "noua strategie de creștere a UE" și a contribui la lupta împotriva schimbărilor climatice.

"Este noua noastră strategie de creștere, o creștere care oferă mai mult decât consumă", a afirmat Ursula von der Leyen într-o scurtă intervenție înaintea prezentării programului în PE. Este primul test politic pentru politicianul german.

"Nu avem încă toate răspunsurile. Astăzi este începutul călătoriei", a spus ea la Bruxelles, comparând acest moment în istoria Uniunii Europene cu cucerirea spațială de către SUA.

'Pactul ecologic european' urmează să listeze propunerile legislative, instrumentele financiare sau planurile de acțiune din diferite sectoare, toate însoțite de un calendar, pentru reducerea emisiilor de carbon, economia circulară, ecologizarea transportului și agriculturii, investițiile verzi sau finanțarea tranziției.

"Pactul ecologic european este, pe de o parte, despre reducerea emisiilor, însă pe de altă parte este vorba despre crearea de locuri de muncă și de stimularea inovației", a adăugat ea.

Pilonul acestui pact va fi o mare "lege climatică", ce ar urma să aibă înscris anul 2050 ca orizont pentru a face din Europa primul continent neutru în privința emisiilor de carbon. Acest pachet legislativ ar urma să fie propus până în martie.

"Obiectivul nostru este să reconciliem economia cu planeta noastră", a mai afirmat Ursula von der Leyen.

Eforturile de a ralia Polonia, Ungaria și Cehia la planurile UE de a ajunge la neutralitate din punct de vede al impactului asupra climei până în 2050 sunt încă în desfășurare, a spus pe de altă parte președintele Consiliului European, Charles Michel.

Pentru a convinge cele trei țări, Comisia Europeană prevede crearea unui "mecanism de tranziție just", o dispoziție extrem de așteptată de către statele rămase în urmă, ce ar urma să fie prezentat la începutul anului viitor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
1,63
Ceață
Umiditate:98 %
Vint:0,51 m/s
Thu
4
Fri
5
Sat
6
Sun
3
Mon
2
Arhivă Radio Chișinău