Volumul intitulat „Frica. Trump la Casa Albă” este deja pe primul loc în topul listei Bestseller a Amazon

  • 06 Septembrie 2018 08:24
Volumul intitulat „Frica. Trump la Casa Albă” este deja pe primul loc în topul listei Bestseller a Amazon

În SUA, apropiata lansare a unei cărți despre funcționarea administrației Donald Trump, semnată de celebrul jurnalist de investigație Bob Woodward, obligă Casa Albă, dar și pe președintele american să adopte atitudini defensive.

The Washington Post și CNN au publicat extrase din carte care relevă nu doar presupusa ignoranță a lui Trump în afacerile internaționale, dar și un comportament adesea protector al apropiaților săi, nevoiți să-și încalce obligațiile profesionale pentru a limita daunele provocate de acțiunile președintelui. Volumul lui Woodward intitulat „Frica. Trump la Casa Albă” urmează să apară pe 11 septembrie.

Noul volum al lui Bob Woodward, celebrul reporter de investigații al cotidianului The Washington Post, care a făcut istorie cu informațiile cu care a venit în scandalul Watergate, ce a condus la căderea președintelui Richard Nixon, este deja pe primul loc în topul listei Bestseller a Amazon. Bob Woodward descrie o Casă Albă cu nesfârșite lupte interne și cu o cultură a muncii toxică și volatilă, în care cei mai nalți consilieri ai președintelui îl descriu drept instabil și neinformat. Investigația privind interferența Rusiei în alegerile prezidențiale din 2016 este o sursă constantă de anxietate pentru Donald Trump și consilierii săi, după cum implică volumul lui Woodward. Acesta spune că, la sfârșitul lunii ianuarie, domnul Trump și John Dowd, un avocat din afara Casei Albe care îl consilia pe președinte cu privire la interacțiunile sale cu procurorul special Robert Mueller, au simulat un interviu între președinte și domnul Mueller. În timpul interviului simulat, Donald Trump a mințit și s-a contrazis în repetate rânduri, l-a insultat pe fostul director FBI, James Comey, după care a explodat în furie, repetând minute în șir că investigația este o farsă. Până în luna martie puțin progres a fost făcut în legătură cu domnul Mueller. La 5 martie, domnul Dowd s-a întâlnit cu procurorul special și cu unul din adjuncții săi și le-a explicat de ce încearcă să îl țină departe de ei pe președinte: „Nu am de gând să stau și să îl las să arate ca un idiot”.

Mai târziu, în aceeași lună, Dowd i-ar fi spus președintelui: „Ori asta, ori în costum portocaliu (de închisoare adică)”. Bob Woodword povestește câteva întâlniri pe teme de apărare pentru a ilustra lipsa de înțelegere a politicilor propriei administrații. Într-o reuniune a Consiliului Național de Securitate, președintele a întrebat de ce cheltuiesc SUA atât de mult pe Peninsula Coreeană. Secretarul apărării, Jim Mattis, a replicat că Administrația americană încearcă să prevină un al treilea război mondial. După ce președintele a părăsit camera, Jim Mattis le-a spus asociaților săi apropiați că președintele a înțeles problema ca un elev de clasa a V-a sau a VI-a. Iar fostul director al Consiliului Economic Național, Gary Cohn, ar fi furat de pe biroul președintelui o scrisoare pe care acesta plănuia să o semneze, prin care retrăgea SUA dintr-un acord comercial cu Coreea de Sud.

Bob Woodward scrie că domnul Cohn a spus unui coleg că a trebuit sa acționeze astfel pentru a proteja America. Șeful de Staff al Casei Albe, John Kelly, în legătură cu care există de mult timp zvonuri că ar fi pregătit să demisioneze, l-ar fi calificat odată pe domnul Trump drept idiot și a spus că personalul Casei Albe operează într-un loc nebun. „Nu are sens să încerci să îl convingi de ceva” – ar fi spus, potrivit lui Woodword, John Kelly. Acesta a negat, aseară, că l-ar fi calificat pe președinte drept idiot. În ce-l privește, președintele Trump a acuzat pe Twitter că poveștile și citatele din volumul lui Woodword sunt minciuni și înșelări ale publicului.

Vorbind reporterilor, la Casa Albă, purtătoarea de cuvânt, Sarah Huckabee Sanders, a respins, și ea, informațiile și poveștile din volumul lui Woodward: „Nu cred că putem avea tipul de succes pe care îl avem în Casa Albă sub acest președinte dacă acea carte ar fi o reflectare corectă a celor ce se întâmplă în Casa Albă”. Bob Woodward își susține poziția: „Poveștile și citatele sunt adevărate”.

Iar șeful Administrației americane a comentat: „Încă o carte proastă”.

Sursa: Rador

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:4,12 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău