Autoritățile vor să finalizeze interconexiunile de energie electrică și a rețelelor de gaz cu România până la sfârșitul lui 2019

  • 23 Septembrie 2016 18:07
Autoritățile vor să finalizeze interconexiunile de energie electrică și a rețelelor de gaz cu România până la sfârșitul lui 2019

Autoritățile de la Chișinău își propun ca până la sfârșitul anului 2019 să finalizeze interconexiunile de energie electrică și a rețelelor de gaz cu România și, deci cu Uniunea Europeană.

Chișinăul speră să obțină sprijin financiar în acest sens atât din partea Comunității Energetice Europene cât și a României. Subiectul a fost discutat astăzi la Consiliul parlamentar pentru integrare europeană de la Chișinău.

Pentru interconectarea electrică și a extinderea gazoductului Iași-Ungheni până la Chișinău sunt necesare aproximativ 250 de milioane de euro, a declarat ministrul economiei și Comerțul Octavian Calmâc.

Potrivit acestuia, autoritățile sunt în negocieri cu Comunitatea Energetică Europeană pentru grant de 50 de milioane de euro din cele 113 necesare pentru extinderea gazoductului. O decizie în acest sens ar urma să fie luată la mijlocul lui octombrie, iar demersurile Chișinăului sunt susținute și de București. De asemenea, partea română și-ar putea asuma anumite cheltuieli de proiectare a gazoductului.

Lucrările de construcție ar urma să înceapă în a doua jumătate a anului viitor, iar Chișinăul speră să le termine la sfârșitul anului 2019.

Consiliul parlamentar a examinat și evoluția comerțului extern, în special cu Uniunea Europeană după aplicarea Acordului de liber schimb la 1 septembrie 2014. În această perioadă volumul exporturilor în Uniunea Europeană a crescut precum și numărul de produse exportate de la 500 la aproape 700 de categorii. În același timp, s-a mărit numărul companiilor exportatoare, până la 1200.

În context, președintele Consiliului Iurie Leancă a cerut ca exportatorii să fie stimulați și protejați de stat. Totodată, el a solicitat mai multe acțiuni pentru ca Republica Moldova să obțină dreptul de a exporta pe piața comunitară și produse de origine animalieră.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:2,06 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău