Volumul exporturilor a scăzut cu 16%
-
08 Ianuarie 2016 12:53
În primele 11 luni ale anului trecut, volumul exporturilor Republicii Moldova s-a diminuat cu 16,4%, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2014, arată datele Biroului Național de Statistică.
Potrivit experților, cauza scăderii exporturilor ar fi diminuarea ponderii economiei. Nici pentru anul curent, experții nu au prognoze prea optimiste.
Solicitat de IPN, directorul Institutului Economiei de Piață, Roman Chirca, a declarat că o altă cauză a volumului scăzut de exporturi este și faptul că Republica Moldova este o țară net importatoare. Potrivit expertului, Moldova nu dispune de prea multe mărfuri destinate exportului, pentru că nu le produce.
Datele BNS arată că în primele 11 luni ale anului 2015, peste 60 % din exporturi s-au îndreptat către țările din UE. Cele mai exportate produse autohtone sunt produsele alimentare și animalele vii, dar și articolele manufacturate. Roman Chirca susține că în comparație cu anul trecut, Moldova se menține la același nivel de export cu Uniunea Europeană, doar cu mici fluctuații.
Totodată, în primele 11 luni ale anului 2015, semnificativ s-au redus exporturile către statele CSI, cu aproximativ 35%, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Expertul a menționat că această scădere a fost influențată de situația economică din zonă. „Practic, toate țările din CSI, cu excepția, probabil, a Armeniei și a Uzbekistanului, au avut condiții economice dificile, cu deprecieri semnificative a valutei naționale. Practic, întreaga zona CSI este în recesiune. Respectiv, și capacitatea lor de import a scăzut dramatic, care s-a reflectat dramatic asupra potențialului nostru de export”, a menționat expertul.
În opinia sa, această tendință de scădere a exporturilor va continua, ca rezultat al degradării al nivelului de investiții în economia națională. „Dacă nu îmbunătățim climatul investițional și dacă nu reușim să creăm o tendință și un apetit investițional pentru persoanele care să se lanseze în afaceri, să deschidă diferite capacități de producție vom avea un declin în continuare”, a mai precizat expertul.
Și importurile au scăzut în perioada ianuarie-noiembrie anului trecut, cu circa 25%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Potrivit expertului, cauza principală este reducerea semnificativă a volumului de remitențe și scăderea economiei.
Roman Chirca este de părere că anul 2016 va fi un an de amplificare a crizei. Comerțul extern al Republicii Moldovava fi influențat de situația din Federația Rusă, care potrivit expertului se va agrava, iar potențialul de export către țările UE nu se va fortifica semnificativ. Asupra comerțului extern al Republicii Moldova în anul 2016 vor influența negativ și alți factori, precum scumpirea monedei euro față de dolar, criza investițională și cea a finanțelor publice.