Volumul de reportaje de război „Transnistria în Flăcări”, relansat la 30 de ani de la prima ediție

  • 24 Februarie 2022 18:59
Volumul de reportaje de război „Transnistria în Flăcări”, relansat la 30 de ani de la prima ediție

Volumul de reportaje de război ”Transnistria în Flăcări” semnată de jurnalistul Gheorghe Budeanu, participantul la războiul de pe Nistru, a fost relansat astăzi, la Chișinău, la 30 de ani de la prima ediție. Autorul condamnă ceea ce se întâmplă astăzi în statul vecin, atenționând că războiul declanșat de Rusia este o mare tragedie nu doar pentru Ucraina, ci pentru întreaga Europă.

Cartea, care ar urma să fie distribuită gratuit în mai multe școli și licee din Chișinău a fost retipărită pentru a ajunge la tânăra generație care nu cunoaște multe lucruri despre războiul din 1992 dintre Rusia și Republica Moldova, a declarat pentru Radio Chișinău autorul, Gheorghe Budeanu.   

”M-a bucurat faptul că guvernul nostru a anunțat anul acesta anul comemorării eroilor căzuți la Nistru. Până acum, timp de 30 de ani guvernările de la Chișinău nu au anunțat așa comemorări, din contra se străduiau să ascundă ceea ce s-a întâmplat atunci. Și eu care toată viața am scris ca ziarist foarte mult despre soarta Transnistriei în timpul războiului și după război, timp de trei săptămâni am alcătuit noul volum. Jumătate de volum este prima ediție, iar a doua intitulată ”După război” include  reportaje din Transnistria, cu personalități care vorbesc despre soarta Transnistriei, inclusiv cu gardiști care în 1992 au tras în noi.

Generațiile tinere ale noastre cunosc foarte puțin despre războiul din 1992. Sper ca prin mica mea lucrare ”Transnistria în flăcări” precum a fost și romanul ”Un strigăt de pe Nistru” să contribui și eu la educația în rândul tinerei generații la a spiritului patriotic și al dragostei față de acest pământ strămoșesc al nostru”

Ceea ce se întâmplă în statul vecin este o mare tragedie nu doar pentru Ucraina, ci pentru întreaga Europă și întreaga lume. Este începutul celui de-al treilea război mondial susține jurnalistul de război Gheorghe Budeanu. Republica Moldova ar putea fi salvată doar prin Unirea cu România crede publicistul:

” De acum se știe că Belarus este inclusă în atacurile asupra Ucrainei, se știe că președintele Zelenski a solicitat ajutor din partea Turciei ca să oprească corăbiile rusești din Strâmtoarea Bosfor, de la Marea Neagră. Astea sunt semne de un război mondial. Este o mare tragedie iar dușmanul este același, vine de la Moscova, veșnicul nostru dușman din răsărit care și în 1992 a făcut același lucru. Eu cred că este cel mai potrivit moment când noi ar trebui să punem punctele pe ”i” și să anunțăm Unirea Republicii Moldova cu România ca să ne salvăm și să fim sub umbrela Tratatului NATO”

Gheorghe Budeanu a participant ca voluntar la războiul de pe Nistru.

În 2019 a publicat la Chișinău romanul ”Un strigăt pe Nistru”, pentru care a luat premiul Special al Consiliului Uniunii Scriitorilor din Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:25 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
15
Sun
13
Mon
13
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău