Volumul comerțului extern al R. Moldova s-a majorat cu aproximativ 19% în primele zece luni ale acestui an

  • 10 Decembrie 2018 11:48
Volumul comerțului extern al R. Moldova s-a majorat cu aproximativ 19% în primele zece luni ale acestui an

Volumul comerțului extern al Republicii Moldova s-a majorat cu aproximativ 19% în primele zece luni ale acestui an, ajungând la aproape 7 miliarde de dolari. Cel mai mult au crescut importurile – cu 21 la sută, constituind aproximativ 4,7 miliarde de dolari. Principala sursă a importurilor moldovenești este Uniunea Europeană – jumătate din total, iar din țările CSI – de două ori mai puțin.

Și exporturile au crescut, dar în proporție mai mică – cu 15,6%, totalizând peste 2,2 miliarde de dolari. Uniunea Europeană deține cea mai mare pondere ca piață de desfacere pentru produsele moldovenești – aproape 70 la sută, în timp ce livrările în statele CSI au continuat să scadă, ajungând la o pondere de doar 15,7% din total.

România rămâne principalul partener comercial al Republicii Moldova, cu un volum total al schimburilor de peste 1,35 miliarde de dolari, fiind urmată de Rusia – ceva mai mult de 700 de milioane, Italia și Germania cu aproape 600 de milioane de dolari fiecare.

Exporturile în Federația Rusă au scăzut cu aproape 13% față de primele zece luni ale anului trecut, deși recent, în timpul unei vizite a președintelui Igor Dodon la Moscova, liderul rus Vladimir Putin vorbea despre majorarea acestora. Rusia este pe locul patru ca destinație a exporturilor moldovenești, fiind depășită de România, Italia și Germania.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
21,24
Câțiva nori
Umiditate:56 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău