Volumul banilor trimiși de peste hotare a scăzut și va continua să scadă. EXPERT, OIM Moldova: Peste o sută de mii de persoane riscă să ajungă sub pragul sărăciei

  • 15 Iulie 2020 13:55
Volumul banilor trimiși de peste hotare a scăzut și va continua să scadă. EXPERT, OIM Moldova: Peste o sută de mii de persoane riscă să ajungă sub pragul sărăciei

Remitențele ar urma să scadă cu până la 27% în acest an din cauza efectelor pandemiei generată de noul coronavirus. Cei mai afectați de scăderea volumului transferurilor bănești vor fi oamenii de la sate, în condițiile în care mai mult de un sfert din veniturile totale ale gospodăriilor din localitățile rurale provin din remitențe, consideră participanții la dezbaterile privind impactul COVID-19 asupra remitențelor în Republica Moldova, organizate de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei doar în perioada martie – aprilie volumul transferurilor bănești de peste hotare a scăzut cu 12 la sută față de aceeași perioadă a anului trecut și a constituit 92 de milioane de dolari SUA. În luna mai, însă, s-a atestat o creștere cu 25 la sută a trasferurilor ceea ce reprezintă 135 de milioane de dolari SUA, a menționat vice-guvernatorului BNM, Cristina Harea.

Nu este surprinzător că în lunile martie și aprilie am înregistrat o descreștere cu 12 la sută. Totuși în luna mai a crescut cu 25 la sută volumul trasferurilor, ceea ce nu este deloc de neglijat. Putem observa că tranferurile dinspre Rusia au scăzut semnificativ - cu 24 %. Cei mai mulți bani au fost trasferați din Israel și Italia.

Un studiu efectuat de către Organizația Internațională pentru Migrație relevă că din cauza pandemiei 17% din toți migranții moldoveni au încetat să transmită bani acasă. Acest fapt afectează aproape 110 mii de persoane din 37.500 de gospodării care riscă să ajungă sub pragul sărăciei, susține șeful misiunii OIM în Republica Moldova, Lars Johan Lonnback.

80 la sută dintre cei intervievați au spus că a scăzut posibilitatea de a transfera bani, iar 40 la sută au menționat că au transmis cu 70 la sută mai puțini bani decât înainte de pandemie.

Remitențele rămân un element de bază al economiei Republicii Moldova și constituie 17 la sută din Produsul Intern Brut. Reprezentanții Băncii Mondiale în Republica Moldova consideră că trasferurile de peste hotare trebuie investite și nu doar utilizate pentru consum. Ei au mai atras atenția că în perioada pandemiei de COVID-19 nu doar au scăzut transferurile, dar și mii de oameni au fost lipsiți de venituri salariale, fapt ce a afectat bunăstarea acestora.

Acum o lună Elveția, Marea Britanie, Banca Mondială, Organizația Internațională pentru Migrație, Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare și UNICEF au îndemnat autoritățile de la Chișinău să întreprindă un set de măsuri care să facă remitențele mult mai accesibile populației. Printre aceste măsuri se numără: un acces mai bun la remitețe în localitățile rurale, folosirea serviciilor financiare în rândul celor mai vulnerabile familii ale migranților, incluziunea financiară a muncitorilor migranți prin canalizarea economiilor provenite din remitențe către activități generatoare de venituri, dar și creșterea posibilității de investiții.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău