Volum dedicat crizei ucrainene semnat de Iulian Chifu, Oazu Nantoi și Aliona Getmanciuk

  • 30 Octombrie 2015 18:44
Volum dedicat crizei ucrainene semnat de Iulian Chifu, Oazu Nantoi și Aliona Getmanciuk

Un volum dedicat crizei ucrainene, semnat de fostul consilier prezidențial din România, Iulian Chifu, politicianul și analistul politic Oazu Nantoi și directorul Institutului de Politică Mondială de la Kiev, Aliona Getmanciuk, a fost lansat astăzi.

Cartea prezintă 90 de scenarii posibile ale situației din statul vecin.

”Prospective on Ukraine crisis. A trilateral approach”, este un proiect dezvoltat de analiști din Ucraina, România și Republica Moldova. Această formă trilaterală de cooperare este în opinia autorilor, singura formulă de stabilizare în regiune.

Studiile prospective nu înseamnă să ghicim viitorul, ci să ne uităm la posibilele scenarii și să ne pregătim pentru ce ar putea fi mai rău, susține fostul consilier prezidențial, Iulian Chifu.

”Nu suntem în contextul de a ghici sau a vehicula niște opțiuni: haide-ți să mergem în NATO, sau în UE;  dar mie nu pre îmi place în NATO, că are o imagine proastă. Nu. Suntem la faza la care analiza serioasă, profesionistă, trebuie să ne spună care este soluția de securitate, fie și pentru Republica Moldova”, a declarat Iulian Chifu.

În context, analistul a subliniat că întreaga omenire se află în fața unei realități revizioniste și revanșarde propuse de Rusia: schimbarea regulii securității în Europa, încălcarea dreptului internațional.

”În momentul de față avem de a face punerea la nivelul Europei, cu precădere în Europa Centrală și de Est, a problemelor fundamentale ale păcii și  războiului. Nu s-a mai întâmplat de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial să discutăm dacă mâine începe războiul în Europa”, a declarat Iulian Chifu.

Agresiunea miliară a Rusiei în Ucraina și anexarea Crimeii a avut ca efect consolidarea națiunii ucrainene, majoritatea populației fiind astăzi pro Uniunea Europeană și integrarea țării în Alianța Nord Atlantică.

Prețul pentru independența Ucrainei este unul foarte mare, a declarat secretarul Ambasadei Ucrainei la Chișinău, Serghei Orlov.

”Avem teritorii ocupate, peste 8.000 de morți.  Două milioane de oameni strămutați în alte regiuni ale Ucrainei, peste 800 de persoane dispărute. Câteva sute de soldați și civili sunt ostateci ai Rusiei și teroriștilor ruși. Aceasta este realitatea războiului hibrid dus deRusia împotriva alegerii europene a cetățenilor ”, a declarat Serghei Orlov.

Analistul Oazu Nantoi a subliniat impotanța fundamentală a Ucrainei în existența însuși statul Republica Moldova.

”Republica Moldova ca stat, în mare parte există grație faptului că între noi și Ucraina există marea Ucraină, care ne-a protejat geografic. Acum după agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, ne-a protejat prin viețile oamenilor care au murit luptând cu Rusia. Dacă regimul lui Putin ar fi reușit realizarea proiectului Novorusia, astăzi soldații ruși ar fi fost pe Prut, iar în acest auditoriu ar fi fost probabil portretul lui Putin”, susține Oazu Nantoi.

”Prospective on Ukraine crisis. A trilateral approach”a fost lansată acum două săptămâni și la București.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:2,57 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău