Volodimir Zelensky propune crearea unor platforme pentru eliberarea Transnistriei și Abhaziei

  • 25 Octombrie 2022 17:51
Volodimir Zelensky propune crearea unor platforme pentru eliberarea Transnistriei și Abhaziei

Volodimir Zelensky a propus ca formatul Platformei Crimeei să fie un început pentru alte platforme umanitare și diplomatice care să contribuie la eliberarea altor teritorii ocupate de ruși, inclusiv Transnistria și Abhazia. Propunerea a fost făcută de președintele Ucrainei în cadrul unui discurs online la sesiunea primului summit parlamentar al Platformei Internaționale a Crimeei, care are loc la Zagreb.

Președintele de la Kiev li-a exprimat încrederea că după terminarea războiului din Ucraina țările partenere vor râmțne în continuare aliate și vor contribui la eliberarea altor teritorii de sub ocupație rusească.

Zelensky a precizat că în cei 9 ani de aflare sub ocupație rusească, pe teritoriul Crimeei au fost încălcate cele mai elementare drepturi ale omului.

„Pe teritoriul Crimeei, ocupanții nu numai că au comis mii de crime. Din 2014, Crimeea este singura parte a Europei în care continuă epurările de facto pe motive religioase și etnice. Și, de asemenea, militarizarea constantă a Crimeei de către Rusia, distrugerea naturii Crimeei de către ocupanți, lipsa totală a drepturilor la proprietate și jaful Crimeei în interesul invadatorilor”, a subliniat Zelensky.

Președintele a subliniat că nu va fi ușor să reintegrați Crimeea după ani de ocupație, dar datorită cooperării Ucrainei și a țărilor partenere, acest lucru poate fi asigurat și situația poate fi complet schimbată, transmite anticoruptie.md.

Potrivit președintelui ucrainean, acum Ucraina are nevoie de trei lucruri pentru a sprijini restabilirea integrității teritoriale: militar, financiar și sancțiuni. „Mai târziu, când ajungem la granițele noastre legale de stat și ne întoarcem, inclusiv Crimeea, avem nevoie de experiența dumneavoastră - sigură, politică, juridică, economică, socială, infrastructurală, pentru a reveni o viață plină în Crimeea după ani de ocupație. Cooperarea noastră trebuie să să fie menținute la maximum și după restabilirea integrității noastre teritoriale”, a spus Zelensky.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:61 %
Vint:5,14 m/s
Sun
27
Mon
25
Tue
22
Wed
24
Thu
24
Arhivă Radio Chișinău