Volodimir Zelenski: "Sunt pregătit pentru dialog, dar nu să capitulez"

  • 08 Martie 2022 13:09
Volodimir Zelenski:

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, l-a invitat din nou la dialog pe omologul său rus, Vladimir Putin, subliniind că este dispus să caute compromisuri, în special în ceea ce privește NATO, însă a asigurat că nu va capitula, scrie Rador.

În timpul unui interviu pentru ABC News, Zelenski a fost întrebat dacă Ucraina este pregătită să se conformeze cerințelor Rusiei de a pune capăt războiului - schimbarea Constituției și renunțarea la intenția de a adera la NATO, recunoașterea Crimeii drept teritoriu rusesc și recunoaerea "independenței" așa-numitelor republici populare Donețk și Lugansk.

"În primul rând, eu sunt pregătit pentru dialog, dar noi nu suntem pregătiți pentru capitulare. Pentru că nu este vorba despre mine, ci despre oamenii care m-au ales. Cât despre NATO, am pierdut interesul pentru această chestiune, după ce ne-am dat seama că NATO nu este pregătită să accepte Ucraina. Alianței îi este frică de lucruri controversate și de o confruntare cu Federația Rusă" - a răspuns Zelenski. Totodată, liderul de la Kiev a subliniat că Ucraina nu vrea să fie o țară care "cerșește ceva în genunchi". "Nu vom fi o astfel de țară și nu vreau să fiu un astfel de președinte" - a adăugat Volodimir Zelenski.

"Vorbesc despre garanții de securitate. Cred că putem discuta și găsi un compromis și am putea discuta despre cum vor trăi teritoriile temporar ocupate și republicile nerecunoscute, care nu sunt recunoscute de nimeni, cu excepția Federației Ruse. Este important pentru mine modul în care vor trăi în acele teritorii oamenii care vor să facă parte din Ucraina. Dar noi nu suntem pregătiți să acceptăm ultimatumuri. Este necesar ca Putin să înceapă să vorbească, să înceapă un dialog, în loc să trăiască într-un vid informațional. Cred că el așa trăiește și nu cunoaște situația reală" - a afirmat Volodimir Zelenski.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:1,54 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
13
Fri
14
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău