Volodimir Zelenski: Sunt necesare sancțiuni ale UE împotriva Rusiei înainte de orice invazie rusă asupra Ucrainei

  • 16 Decembrie 2021 13:25
Volodimir Zelenski: Sunt necesare sancțiuni ale UE împotriva Rusiei înainte de orice invazie rusă asupra Ucrainei

Sunt necesare sancțiuni ale Uniunii Europene împotriva Rusiei înainte de orice invazie rusă asupra Ucrainei, a afirmat joi președintele Ucrainei, relatează Euronews, citat de g4media.ro.

Potivit sursei citate, Volodimir Zelenski a vorbit în urma unei întâlniri între liderii europeni și membrii Parteneriatului Estic – Ucraina, Georgia, Moldova, Armenia și Azerbaidjan.

„Am reușit să le explic colegilor noștri europeni că pentru noi este important să se aplice sancțiuni înainte de începerea oricărui conflict, nu după începerea oricărui conflict… pentru că, dacă se întâmplă acest lucru (n.r. – sancționarea înainte de conflict), nu se va întâmpla o escaladare”, a spus Zelenski.

În prima întâlnire dintre toate statele din 2017 până astăzi, liderii UE încercau să reînvie relația cu cele cinci foste republici sovietice.

Scopul inițial al întâlnirii a fost consolidarea relațiilor cu Bruxelles-ul, dar tensiunile cu Rusia au furat spectacolul.

Există așteptări în prezent ca UE să ofere asigurări de sprijin împotriva oricărei agresiuni rusești, ca urmare a „destabilizarii continue” a vecinilor estici ai Europei.

Înainte de summit, au avut loc o serie de întâlniri bilaterale, în principal cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în timp ce trupele ruse continuau să se adune la granița cu Ucraina.

Liderii UE au vrut să-și arate sprijinul clar pentru integritatea teritorială a Kievului, dar summitul de o zi de la Bruxelles a arătat succesul limitat al abordării Bruxelles-ului de a încerca să-și aducă partenerii estici în blocul comunitar.

Trei dintre ei au cerut până începerea negocierilor pentru aderarea la UE – Georgia, Ucraina și Moldova -, dar, așa cum stau lucrurile în prezent, aderarea la blocul comunitar este foarte puțin probabilă, deoarece Rusia consideră regiunea respectivă drept zona ei de influență, în care, desigur, are interese de securitate.

A existat, totuși, un absent notabil, președintele belarus Alexander Lukașenko, care a decis să-și suspende calitatea de membru al Parteneriatului Estic la începutul acestui an, în urma sancțiunilor impuse de UE.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău